StoryEditor
priopćenje

SDP ljut na izjave gradonačelnika Mostara o antifašistima

Piše fena  /  12.02.2024., 12:50h

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome kako su okupljanja antifašista u Mostaru veličanje zločinačkih ideologija smatra izuzetno opasnim i u, najmanju ruku, "bezobraznim".

Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavzujućih deklaracija Europske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata, poručili su iz SDP-a BiH.

- Da ne bi držali sat povijesti koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se oblježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima. Obilježili su ga isti oni, čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda. Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom - priopćeno je iz SDP-a. 

Iz ove stranke su posjetili "gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio".

- Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima. Za razliku od NDH, koja je je bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista. To, kako je gradonačelnik perfidno u svoju nacionalističku izjavu napravio poveznicu s djecom, koja zaista nisu kriva što imaju takvog gradonačelnika, dokazuje nemoć toga da se svijetli antifašistički trenuci Bosne i Hercegovine, ali i bivše države, ne mogu zametnuti - poručili su iz SDP-a.

Dodali su da su sigurni da i djeca znaju tko su bili antifašisti, a tko sluge fašista.

- Na kraju, da ne bude samo da gradonačelnik pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru, to isto rade i njegovi dugogodišnji saveznici iz SDA, kojima je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste, te su je pokušali zabraniti pod smiješnim opravdanjem da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH - navodi se u saopćenju SDP-a.

Iz SDP-a BiH su naglasili da nikada neće odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljnjoj prošlosti. 

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 06:40