Article_Top_970x250

SDP: Komšić uvodi Dodika u federalnu vladu

nova prepucavanja

SDP: Komšić uvodi Dodika u federalnu vladu

pro 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: klix.ba

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH danas se oglasila priopćenjem u kojem navode da se iz jučer potpisanog sporazuma SDA, DF-a i SBB-a vidi da će Milorad Dodik imati jednog ministra u Vladi FBiH.

“Iz potpisanog matematičkog sporazuma koalicije ‘Petak 13’ o podjeli fotelja jasno se vidi da će po prvi put u povijesti Milorad Dodik imati jednog ministra u Vladi FBiH, ako ikada bude formirana. Najzaslužniji za uvođenje Dodika u Vladu FBiH je Željko Komšić, koji je ovo omogućio Dodiku kako bi dobio fotelju za Milana Dunovića i time iznevjerio i prodao građansku i multietničku poziciju pristajući na usku nacionalističku matematiku tri nacionalne stranke”, navode iz SDP-a, prenosi Klix.ba.

Naime, kako navode, u klubu Srba u Domu naroda PFBiH dovoljno potpisa za potpredsjednika FBiH imaju samo SDP ili Dodikovi izaslanici.

“Pristankom Željka Komšića na Bakirove uvjete, koji se već ranije dogovorio sa Dodikom, postaje jasno da nenavedena stranka u sporazumu o podjeli jest SNSD”, poručili su.

Dodaju da SDP želi pomoći u tom procesu, ali ne želi imenovati “Komšićeve propale kadrove koje su građani odbili na izborima, već ljude koji imaju karaktera i obraza”.

“Iz potpisanog sporazuma se jasno vidi da bi dobio Milana Dunovića kao potpredsjednika, da će Komšić pomoć tražiti od Dodika i njegovih izaslanika, dok će omogućiti SNSD-u da po prvi put ima ministra u Federalnoj vladi, što dalje znači da Komšić paktira s osovinom SNSD- HDZ, na kojoj je gradio svu svoju predizbornu priču optužujući druge za Plan B”, navode iz SDP-a.

Podsjećaju kako od prvobitnih najava da neće biti vlasti bez ANP-a i istovremenog formiranja federalne i državne vlasti nije ostalo ništa, jer je Dodik dobio državnu vlast kako je i želio, ANP do danas nije viđen niti nazvan po tom imenu, dok federalna vlast još nije uspostavljena.

Dnevnik.ba