StoryEditor
sdp bih

SDP izlazi iz pregovora za Izborni zakon? "Ne želimo stvarati privid normalnosti trenutnog stanja"

Piše desk  /  15.12.2021., 15:52h
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH sutra bi trebala na sjednici predsjedništva donijeti konačnu odluku o istupanju iz pregovora o reformama Izbornog zakona. Kako se neslužbeno saznaje, raspoloženje u ovom stranačkom organu je nepodijeljeno za izlazak iz pregovora.

SDP BiH danas se oglasio priopćenjem u kojem najavljuje sutrašnje odlučivanje.

"Najava Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o mogućem zamrzavanju sudjelovanja u daljnjim pregovorima izazvala je interes javnosti i brojne upite medija. Zato koristimo priliku da obavjestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem sudjelovanju, odnosno ne sudjelovanju u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona", kažu iz SDP-a.

Najava ovakvog koraka motivirana je činjenicom da je država suočena s kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, kažu oni.

"Nastavak sudjelovanja u pregovorima bi, za nas u SDP-u BiH, predstavljao suučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja. Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet", kažu oni.

Dodaju kako ne žele svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi, kako kažu, svojim budućim sudjelovanjem u pregovorima u ovim okolnostima biti suučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči.

"Takva odluka SDP-a BiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionirati normalno. Naravno da bi do tada sudjelovati u razgovorima o temi otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcioniranja odgovornih za trenutno stanje", zaključili su.

Dnevnik.ba

01. srpanj 2022 08:01