StoryEditor
mostar

SDP i SDA otkazali sastanak s HDZ-om o formiranju Vlade HNŽ, žele drugačiji format razgovora

Piše desk  /  14.09.2023., 12:13h

Predstavnici organizacija SDP-a i SDA u HNŽ-u otkazali su za petak najavljeni sastanak s HDZ-om BiH o formiranju nove Vlade HNŽ-a, potvrdio je za Dnevnik.ba Ludvig Letica, predsjednik ŽO HDZ BiH HNŽ.

Naime, SDP i SDA, umjesto na zajedničkom sastanku, žele odvojeno razgovarati s HDZ-om.

"Održat ćemo u petak sastanak s predstavnicima SDP-a, a što skorije nakon tog i sa SDA. Želimo da se vlast u HNŽ-u što prije formira. Do sad je izgubljeno i previše vremena", izjavio je Letica.

Po svemu sudeći, novu vlast u HNŽ-u bi trebala činiti upravo ova tri stranačka bloka. Do sad se pokušavao pronaći model da se u vlast ide bez SDA, sukladno većinama na višim razinama. Još uvijek nije poznato hoće li dijelom nove većine u HNŽ-u biti HDZ 1990 i/ili HRS.

Podsjetimo, za uspostavu nove Vlade HNŽ potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini HNŽ-a koja broji 30 zastupnika. HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA 7 a SDP 3, što je dovoljno za potvrđivanje nove izvršne vlasti.

HDZ 1990 pak ima 3 a HRS 2 zastupnika kao i DF. Po jednog zastupnika imaju NES i NiP.

Inače, Vlade HNŽ-a je u tehničkom mandatu već gotovo pet godina, budući da nova vlast uopće nije formirana nakon izbora 2018. godine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:38