StoryEditor

SDP i Naša stranka pozvali zastupnike SDA na razgovor o formiranju vlasti u Tuzli

Piše D  /  22.04.2019., 06:04h

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS) na nivou Tuzlanskog kantona danas su održali sastanak u Tuzli, na kojem je odlučeno da se zastupnicima Stranke demokratske akcije (SDA) uputi poziv u vezi s formiranjem vlasti u ovom kantonu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, na zahtjev Naše stranke danas je u prostorijama SDP-a u Tuzli održan sastanak 12 zastupnika u Skupštini TK uz članove pregovaračkog tima, na kojem se govorilo o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke u Tuzli Mirsad Čamdžić za Klix.ba je rekao da je na sastanku odlučeno da se podrška za programsku Vladu TK zatraži od svih 35 zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

"Naša stranka ne želi, a SDP se s time složio da poziv za podršku ne ide samo prema određenim grupama, nego da se ponudi svim zastupnicima u Skupštini TK. Tim povodom sutra će u prostorijama SDP-a biti održan sastanak sa zastupnicima iz SDA kojima će prezentirati ideju", istakao je Čamdžić.

Sastanku će sutra u 10 sati pored zastupnika SDA u Skupštini TK prisustvovati i predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić i član Naše stranke Selim Bešlagić.

"Na inzistiranje Naše stranke mi smo danas pozvali zastupnike SDA iz Skupštine TK kako bismo vidjeli hoće li oni dati podršku programskoj Vladi TK", rekao nam je Bijedić.

Čamdžić nam je kazao da Naša stranka i dalje ostaje pri stavu da u programskoj, odnosno takozvanoj manjinskoj Vladi TK ministarske ili premijerska pozicija ne mogu pripasti kadru iz SDA i Pokreta demokratske akcije (PDA).

"I SDP je istog stava, a to je i raniji zaključak na sjednicama glavnog i kantonalnog odbora stranke", istaknuo je Bijedić.

Podsjetimo, priča o takozvanoj manjinskoj Vladi TK pokrenuta je nakon raspada građanskog bloka u kojem su se pored SDP-a i Naše stranke nalazili još i Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za BiH (SBiH) i Demokratska fronta (DF).

Prošlog tjedna u Tuzli je održan sastanak predstavnika SDP-a, DF-a i SBiH-a na kojem je odlučeno da DF i SBiH neće ući u priču o podršci programskoj Vladi TK.

Dnevnik.ba¸        

23. travanj 2024 18:34