Article_Top_970x250

SDP i Naša stranka podnijeli Tužiteljstvu prijavu protiv aktera afere "Asim"

sarajevo

SDP i Naša stranka podnijeli Tužiteljstvu prijavu protiv aktera afere "Asim"

ožu 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Naše stranke (NS), Nermin Nikšić i Predrag Kojović, potpisnici su prijave protiv aktera nedavno objelodanjene afere u Bosni i Hercegovini, nazvane „Asim“.

Prijava je upućena danas Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, priopćili su Nikšić i Kojović na press-konferenciji uime njihovih stranaka, odnosno BH Bloka.  

Očekuju, kazao je Nikšić, brzu reakciju, naredbu o provođenju istrage i procesuiranje odgovornih, te smatraju da je ovo prilika za sve nadležne institucije, koje su deklarativno za snažnu borbu protiv korupcije, da to pokažu i na djelu.

Stoga što je Asim Sarajlić, akter afere po kojem je i dobila naziv, preuzeo odgovornost i podnio ostavku na dužnosti u Stranci demokratske akcije (SDA), predsjednik SDP-a Nermin Nikšić smatra da je „u ovoj priči, Sarajlić, očito, žrtveno janje“, a da nezakonitosti sežu i do samog vrha Sarajlićeve stranke, kao i do njenih kadrova iz obavještajnih krugova.

Lejla Brčić se uime Naše stranke također obratila na pres-konferenciji i kazala da je slučaj „Asim“, kad je već objelodanjen, radi minimiziranja predstavljan kao afera, a ne kao ono što zapravo jest, kazneno djelo.

Igor Stojanović, šef zastupničkog kluba SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, jedan od govornika na press-konferenciji, smatra da je afera neoboriv dokaz o načinu na koji Stranka demokratske akcije zloupotrebljava institucije.

Ako Tužiteljstvo ispravno postupi u ovom slučaju, bit će to prilika za vraćanje povjerenja građana u institucije, poručio je Stojanović, naglašavajući da BH Blok ne želi politikanstvo, time što podnosi prijavu, već konkretan potez nadležnih.

Afera "Asim" je objelodanjena nakon što je Semir Efendić, kadar Stranke demokratske akcije, objavio tonsku snimku u namjeri dokazivanja malverzacija u vezi s unutarstranačkim izborom predsjednika kantonalne organizacije SDA u Sarajevu. Kao na aktere, objavljena snimka je ukazala na dotadašnjeg visokopozicioniranog Efendićevog stranačkog kolegu Asima Sarajlića i druge osobe. 

Dnevnik.ba