StoryEditor

SDP gradonačelniku Kordiću i Hrvatima podvaljuje NDH i fašizam dok veličaju zločinački komunistički režim

Piše desk  /  12.02.2024., 12:57h

SDP se osvrnuo se na izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o okupljanju antifašista u ovom gradu kazavši kako je izuzetno opasna i u najmanju ruku bezobrazna.

Podsjetimo, Kordić je jučer povodom okupljanja navodnih "antifašista" na Partizanskom spomen groblju u Mostaru naveo da se i ove godine okupila "skupina ljudi koji se prestavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima". Naravno, gradonačelnik je ispravno aludirao na bivšu Jugoslaviju, koja je bila rigidni, nedemokratski, komunistički režim u kojem se zbog pogrešne riječi išlo na robiju i u kojoj su vlasti ubijale ljude bez optužbe i suda. Europski parlament je u rezolucijom u istu ravan stavio i komunizam i fašizam kao totalitarhbe režime.

"Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Europske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata. Da ne bi držali čas historije koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se oblježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima", stoji u priopćenju SDP-a iz kojeg se već može nazrijeti u kojem će smijeru ova stranka voditi kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.

Kako dodaju, obilježili su ga isti oni "čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda." Ovakvo postavljanje stvari je posbno opasno jer se cijelim narodima stavljaju etikete fašizma, što je pak tipično za poslijeratnu bošnjačku naiconalnu misao.

"Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom. Podsjetit ćemo gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio. Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima", kazali su. Jugoslavija je pak nastala na zločinima Titovih komunista i jugoslavenski antifašizam je jednak onom ruskom - rijeke krvi nedužnih su mu glavno obilježje.

SDP dodaje kako je, za razliku od toga, NDH "bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista." No, Kordić nigdje nije spominjao NDH niti je ikad izrazio podršku ustaškom režimu. Naprotiv, Kordić je bio jedan od glavnih zagovaratelja da se u Mostaru ukinu nazivi ulica po osobama povezanima s takvim režimima.

Isti taj SDP u Sarajevu, gdje ima gradonačelnicu Benjaminu Karić, nije u stanju promijeniti nazive ulica koje nose imena po istaknutim muslimanskim ustašama niti suzbiti bujanje antisemitizma i podršku koja se svakodnevno iskazuje terpristima Hamasa.

 

 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:51