StoryEditor

SDP donio konačnu odluku: ´Ne ulazimo u koaliciju sa SDA´

Piše D  /  09.02.2019., 10:02h

Većina od 61 delegata glasala je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano, piše klix.ba.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez, koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskoj županiji, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnoj i federalnoj razini. 

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stav Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju s SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bh. bloka. 

Prema svim procjenama, u opoziciji na višim razinama ostat će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore s nacionalnim strankama. 

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti i organi te stranke.

Predsjednik Župaijskog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a kako je jedinstvo stranke neupitno bez obzira na stav Glavnog odbora o formiranju vlasti. 

"Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne bude prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu", rekao je Bijedić.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:19