StoryEditor
prepucavanja

SDP: "Dodik je svojim nedjelima navukao ‘miris‘ koji nijedan sapun neće sprati"

Piše fena  /  22.12.2021., 18:29h
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) je navela kako daje punu podršku radu Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine u procesuiranju svih uključenih u rušenje ustavnog poretka BiH.

U priopćenju SDP BiH navodi kako očekuju da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i sudjelovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

- U vezi s izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužiteljstvu BiH protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Kaznenog zakona BiH.

Njegova izjava da će surađivati sa SIPA-om „ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva“ predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od strane službenih dužnosnika jedne države u novijoj povijesti. Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste - navodi se u priopćenju SDP-a.

Dodaje se da izjave o „prljavštini“ glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih ‘čišćenja’ od ‘prljavih’ preživjelih žrtava.

SDP BiH smatra da je znakovito da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika.

- Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u BiH sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava vlak.

Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužiteljstva u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, direktna je najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma. Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a - navodi se u priopćenju.

Dodaje se da ono što je očito, „kako god da se završi ovaj postupak, svojom današnjom izjavom Milorad Dodik, pacifist u ratu, ratnohuškač u miru, na sebe i svoju obitelj navukao je takav 'miris' koji im nijedan sapun niti najskuplji parfem neće sprati ni ukloniti“.

- Svjesni smo kako njemu u svemu ovome treba incident, bilo kakva eskalacija ili neki nepromišljen gest građana kojima je stalo do mira i stabilnosti u BiH. Zato je važno zadržati pribranost i dati apsolutnu podršku institucijama BiH da rade svoj posao.

I najslabija država koja odluči sa se suprotstavi kriminalu i korupciji na kraju pobijedi. Pobijedit će i naša Bosna i Hercegovina - poručuju iz SDP-a BiH.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2022 19:26