StoryEditor

SDP blokira proces uspostave županijske vlasti u Mostaru

Piše D  /  16.04.2019., 08:04h

Jasno razgraničenje

SDP BiH je tako nastavio politiku po kojoj želi zauzimati mjesta koja pripadaju vladajućim strankama, a istodobno se javnosti predstavlja kao oporbena stranka koja ne snosi odgovornost za bilo kakve političke i druge procese.

- Mi smo jasno poručili kako ovaj put želimo jasno razgraničenje između stranaka koje su na vlasti i onih koje su u oporbi. SDP nema ni jedan razlog na temelju kojeg bi zauzeo mjesto dopredsjedatelja Skupštine HNŽ-a, a istodobno ostao u oporbi.

To je mjesto koje pripada strankama u vlasti i one će ga ovaj put popuniti - rekli su jučer u HDZ-u BiH nakon sjednice Kluba zastupnika iz reda srpskog naroda. Komentar smo zatražili i od dopredsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića koji nam je rekao kako je očito da SDP, iz samo njima poznatih razloga, blokira proces uspostave vlasti u HNŽ-u.

- Mogu samo reći kako neće biti uspostave izvršne vlasti dok se ne riješi pitanje uspostave zakonodavne vlasti. Neshvatljivi su potezi SDP-a, osim ako njihova želja nije u potpunosti blokirati županiju. Očito je kako se ne biraju sredstva da bi se došlo do određenih ciljeva, ali mi na ucjene nećemo pristati. Zastupnici HDZ-a BiH neće dopustiti da se formira izvršna vlast dok se ne formira zakonodavna. Redoslijed je jasan i više neće biti preskakanja - poručio je dopredsjedatelj Martinović.

Zahtjev Hrvata

Inače, Klub zastupnika iz reda hrvatskog naroda vjerojatno će ovoga tjedna uputiti zahtjev za održavanje sjednice Skupštine HNŽ-a na kojoj bi se predsjedatelj Šerif Špago trebao očitovati i o događajima oko izbora dopredsjedatelja iz reda srpskog naroda.

Očito je kako su hrvatski zastupnici odlučili prekinuti svaku vrstu špekulacija i tajnih dogovora SDP-a i SDA koji su na snazi već godinama. Ako SDA jasno ne podrži stav hrvatskih stranaka kada je u pitanju izbor dopredsjedatelja Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda, moglo bi doći do većih potresa na političkoj sceni u HNŽ-u. Podsjećamo, hrvatske stranke imaju čak 16 zastupnika u Skupštini HNŽ-a i potrebne su im samo četiri ruke za formiranje nove vlasti. U prijevodu, nije nužno da te četiri ruke budu iz SDA, nego potpora može doći i iz drugih stranaka. Hoće li se ponovno razmišljati o takvom scenariju, ovisi isključivo o tome kako će se riješiti pitanje izbora dopredsjedatelja Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda. 

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 22:14