Article_Top_970x250

SDP BiH sudskim putem traži ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

upućena žalba

SDP BiH sudskim putem traži ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

sij 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Socijaldemokratska partija BiH je odlučila putem Suda BiH zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za sve politički subjekte i kandidate u Mostaru, a nakon, kako navode, dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama.

Tim povodom je nadležnom Apelacijskom odjelu Suda BiH u zakonskom roku poslana argumentirana žalba s prilozima koji pokazuju da bi, ako se prebroje glasački listići na svim izbornim mjestima, moglo doći do novih bitnih promjena u rasporedu vijećničkih mandata i poretka kandidata unutar izbornih listi, priopćili su iz SDP-a.

"Mi, u SDP-u BiH, smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti što se točno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta. Podsjećamo da je prebrojavanjem izbornih listića na samo 15-ak biračkih mjesta spriječena krađa jednog vijećničkog mandata, a uz to je došlo do dramatičnih promjena u redoslijedu preferencijalnih glasova na pojedinim izbornim listama. Također, smatramo da će eventualna otkrića sa svih izbornih mjesta pomoći istražnim organima da detaljno identificiraju sve organizatore i izvršitelje kriminalnih aktivnosti koji su se upustili u krađu izborne volje građana Mostara", navode iz ove stranke.

Pozivaju Središnje izborno povjerenstvo BiH da po službenoj dužnosti donese odluku o ponovnom prebrojavanju svih glasačkih listića na svim izbornim listama, kao i ponovno prebrojavanje preferencijalnih glasova po svim političkim subjektima.

Dnevnik.ba