Article_Top_970x250

SDP BiH će pokušati formirati vlade bez SDA u pet kantona s bošnjačkom većinom

O čemu će se raspravljati na predsjedništvu stranke

SDP BiH će pokušati formirati vlade bez SDA u pet kantona s bošnjačkom većinom

lis 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH će danas razmatrati preliminarne rezultate izbora koji su održani 7. listopada, a Čengić je naveo da se, na osnovu preliminarnih rezultata, može reći da je SDP BiH ostvario bolji rezultat u odnosu na rezultat 2014. godine.

Glavni tajnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić izjavio je da će Predsjedništvo te stranke, na sjednici koja je počela, razmatrati inicijativu za razgovore s građanskim strankama, prije svega Našom strankom i Demokratskom frontom, kako bi se dogovorili o daljnjim zajedničkim koracima pri uspostavi vlasti nakon Općih izbora, prenosi Fena.

Čengić je prije sjednice stranačkog Predsjedništva kazao novinarima da se u tim razgovorima neće voditi matematikom, matematičkim koalicijama, već će pokušati na osnovu izbornog programa „Plan 10“ i onih političkih uvjeta i programa koje imaju njihovi partneri, da naprave platformu, jedan tekst uslova i projekata koje će raditi u narednom periodu ukoliko sastave vlade.

- Prvo ćemo krenuti s kantonalnim nivoom, jer se on i prvi formira nakon dostavljanja konačnih rezultata. Pokušat ćemo u onim kantonima gdje možemo napraviti vlast bez HDZ-a i SDA formirati vlade na čelu s građanskim i lijevo orijentiranim blokom – kazao je Čengić, te najavio da sutra imaju razgovore s Našom strankom i Demokratskom frontom.

Po njegovim riječima, prema trenutnim preliminarnim rezultatima, mogli bi napraviti vlast u pet kantona bez SDA i bez HDZ-a, a u ostalih pet je „jako teško očekivati da se isključe jedni i drugi“.

Fokusirat će se, kako je naveo, na pet kantona - Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski, Tuzlanski i Bosansko-podrinjski.

- Ali još nismo donijeli odluku ni za jedan kanton, pa tako ni za Sarajevski, već će to donijeti organi stranke – kazao je Čengić.

Istaknuo je da su sada fokusirani na kantone jer od kantona zavisi kako će se formirati federalni Dom naroda.

- Tek kada se formira federalni Dom naroda možemo govoriti o nekim konkretnim potezima na nivou FBiH. Kada su u pitanju federalni i državni nivo, o koalicijama na tim nivoima možemo razgovarati kada se formiraju kantonalne skupštine i kada kantonalne skupštine izaberu izaslanike u Dom naroda, jer je prije toga nemoguće praviti matematiku i programsku koaliciju ukoliko ne znamo tko sjedi u domovima naroda Federacije i kasnije u Domu naroda BiH – pojasnio je Čengić.

Istaknuo je da su u ovom trenutku šanse da SDP koalira sa SDA minimalne, odnosno ne postoje.

- Naravno, organi u svakom trenutku mogu promijeniti odluku, ali ne vidim raspoloženje niti u Predsjedništvu niti u Glavnom odboru da se ta odluka mijenja – kazao je Čengić.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH će danas razmatrati preliminarne rezultate izbora koji su održani 7. listopada, a Čengić je naveo da se, na osnovu preliminarnih rezultata, može reći da je SDP BiH ostvario bolji rezultat u odnosu na rezultat 2014. godine.

- Razmatrat ćemo i zahtjev za prebrojavanje glasova Središnjem izbornom povjerenstvu, jer smatramo da su pokradeni izbori, prije svega za člana Predsjedništva, gdje je razlika manja od dva posto, kada gledate na ukupni broj listića u Federaciji BiH. SDP BiH poziva SIP BiH da objavi točan broj koliko je vraćeno listića, odnosno koliko nije iskorišteno i koliko je listića iskorišteno, da vidimo gdje je razlika iskorištenih i neiskorištenih listića – istaknuo je Čengić.

Dodao je da, ukoliko se pokaže da ima veliki broj listića koji nedostaju, niti su iskorišteni, niti su vraćeni, misli da je to osnov čak i za ponavljanje izbora u BiH.

- Na sjednici Predsjedništva ćemo razgovarati o daljnjim potezima prema SIP-u, od zahtjeva za ponovno prebrojavanje do zahtjeva da nam dostave broj iskorištenih i neiskorištenih listića i eventualnu razliku, kao i o našem zahtjevu za odgodu izbora na više od 1.000 biračkih mjesta koju smo tražili, a oni su se oglušili, jer je zadnji dan imenovano više od 1.000 biračkih odbora na 1.000 biračkih mjesta, iako je po zakonu rok za to bio 30 dana prije izbora - kazao je Čengić.

Dnevnik.ba