StoryEditor
degutantno

SDfA dužnosnici i njihovi mediji otvorili novu hajku na Sanju Vlaisavljević

Piše desk  /  11.05.2023., 14:17h

Izjava federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević kako ratni zločinci nakon odslužene kazne trebaju biti rehabilitirani u društvu poslužila je radikalnoj bošnjačkoj javnosti i političarima kao povod za otvaranje nove hajke na gospođu Vlaisavljević. Riječ je samo o posljendjoj u nizu hajku na gospođu Vlaisavljević koja već godinama kritizira činjenicu da je Sarajevo postalo konzervativna bošnjačko-muslimanska sredina u kojoj se teška srca čestita Božić, u kojoj je teško kupiti svinjetinu, u kojoj kardinala Puljića se optužuje za fašizam...

Tako su na istup ministrice reagirali su brojni bošnjački političari, politički analitičara te članovi akademske zajednice, svi redom usko vezani za SDA i DF, dvije radikalne bošnjaćke stranmke koje su nakon novih izbora ostale bez vlasti.

Tako je notorni dužnosnik DF-a Dženan Đonlagić poručio na Twitteru kako se trebaju stiditi oni koju su glasali "za" da Vlaisavljević bude ministrica kulture u Vladi FBiH.

"Ako je prihvatljivo da je Sanja Vlaisavljević ministrica kulture, ja sam od danas zemljoradnik, turista, učitelj, vojnik, advokat, sve samo ne 'kulturni radnik'", napisao je dramski pisac Almir Imširević.

Još jedan zvaničnik DF-a osudio je istup nove federalne ministrice.

- Za ovakvu osobu ne bih glasao ni kada bi me na vješala stavljali. Pitanje ostaje kako je porodicama žrtava svih ratnih zločinaca, njihovim suprugama, djeci kada vide da im Vlaisavljevićka koja je postala ministrica vašim glasanjem kaže javno da ratne zločince treba rehabilitirati i vratiti u svakodnevni život. Još malo, pa ćete kreirati stanje da smo sami sebe napali. Ovo što je vama normalno može se jedino vidjeti kad ratni zločinac Šešelj gostuje kod Milomira Marića", pjenio je šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ne zastarijevaju.

- Presuđeni ratni zločinac ostaje ratni zločinac i poslije odležane kazne. I bez rehabilitacije za počinjene zločine jer je riječ o masovnim ubicama opasnim po društvo koji bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika- istakao je Zvizdić.

Oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

- Dario Kordić i svi presuđeni ratni zločinci su bili i zauvijek će biti presuđeni ratni zločinci. Istina može biti samo jedna i ona je rečena i izrečena na Međunarodnom sudu u Hagu. Sa njom je upoznat moralni i civilizacijski dio regionalne, evropske i svjetske javnosti- kazao je Lendo.

Inače, hajka je uobičajeno sredstvo obračuna s političkim neistomišljenicima u Sarajevu. Hajka je vođena protiv doslovno sve i jedne osobe koja se drznula u javnosti reći bilo što što odstupa od radikalno konzervativnog bošnjačko-muslimanskog poimanja stvarnosti.

Istovremeno, isti ti koji vode hajke dosljedno veličaju osobe bošnjačke nacionalnosti koje su činile ratne zločine, štoviše, za njihova nedjela redovito su bivali nagrađeni.

Tako ni danas ta ista javnost ne propituje kako je pobjegao osuđeni ratni zločinac i general Armije BiH Sakib Mahmuljin, slavi se Rasima Delića, Dževad Mlaćo je "ugledni građanin" kao i Nisvet Gasal. Selmo Cikotić je bivši ministar, Naser Orić "ugledna faca", Refik Lendo predsjednik FBIH. Lista može ići u nedogled.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 03:46