Article_Top_970x250

SDA: Zvizdić šteti ugledu stranke, služi se identičnim neistinama kao "Sedmorka"

unutarstranački sukob

SDA: Zvizdić šteti ugledu stranke, služi se identičnim neistinama kao "Sedmorka"

stu 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iz Stranke demokratske akcije Sarajevo komentirali su današnji odgovor potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović.

Kako su istaknuli iz SDA Sarajevo, oni su zatečeni činjenicom da visokopozicionirani član SDA iznosi "netočne tvrdnje o SDA u javnosti", te su s tim u vezi naveli deset točaka kojima žele, kako je istaknuto, demantirsti današnje tvrdnje Denisa Zvizdića.

U nastavku vam donosimo u cijelosti te tačke koje je naveo SDA Sarajevo:

1. Denis Zvizdić uspoređuje potpuno neusporedive, tj. rezultate lokalnih s općim izborima – jedino je moguće usporediti lokalne izbore s lokalnim, te opće izbore s općim. Dakle, mogu se usporediti lokalni izbori 2012. kada je Zvizdić bio predsjednik KO SDA Sarajevo i lokalni izbori 2020. godine.

2. Netočna je tvrdnja da je SDA u Sarajevu na izborima 2020. osvojila 45 000 glasova, taj broj je najmanje 47 500, pri čemu još nisu izbrojani glasovi poštom i dio glasova koje su prikupili mobilni timovi. Nisu izbrojani ni svi glasovi s redovnih biračkih mjesta, što sugerira da bi po broju glasova SDA mogla imati skoro jednako glasova kao i 2012. godine. Ovim Denis Zvizdić, kao visokopozicionirani dužnosnik SDA, u javnosti iznosi netočne i nepotpune podatke i svjesno narušava ugled stranke.

3. Izlaznost na izborima 2012. je bila nešto veća nego na izborima 2020. godine, pa je SDA i po tom osnovu tada mogla dobiti nešto više glasova nego ove godine. Ovaj odlučujući podatak Zvizdić svjesno izostavlja.

4. Nije točna tvrdnja Zvizdića da je SDA u odnosu na prošle lokalne izbore osvojila “skoro 20 vijećnika” manje. SDA je prije četiri godine, kada Denis Zvizdić nije bio predsjednik KO SDA, imala 99 vijećnika, a sada će imati najmanje 83, a vrlo moguće i više. To je 14, 15 ili 16 manje, a ne 20 kako tvrdi Zvizdić. Vrlo je važno napomenuti da je najveći porast i skok u broju vijećničkih mjesta SDA u Sarajevu doživjela godinu i osam mjeseci nakon što je predsjednik KO SDA Sarajevo prestao biti Denis Zvizdić.

5. Zvizdića demantira i jako važan podatak, da je na izborima 2012. godine, kada je on vodio KO SDA Sarajevo, SDA osvojila 75 vijećničkih mjesta u Kantonu Sarajevo što je 13 manje nego 2008. godine kada ih je imala 88 i kad Zvizdić nije rukovodio procesima. Ovaj podatak govori da je SDA u Sarajevu, pod rukovodstvom Denisa Zvizdića, 2012. ostvarila ogroman pad u broju osvojenih vijećničkih mjesta, a Denis Zvizdić nije smatrao da tada treba dati ostavku, za razliku od Fikreta Prevljaka koju je svoju odgovornost prihvatio i ostavku ponudio. Navedene činjenice govore i da je SDA u Sarajevu, pod vodstvom Fikreta Prevljaka, po broju vijećničkih mandata ostvarila bolji rezultat nego SDA u 2012. pod vodstvom Denisa Zvizdića. Konačno, SDA je osvojila 13 vijećničkih mjesta MANJE kada je Zvizdić došao na poziciju predsjednika KO SDA Sarajevo, a 21 VIŠE nakon što je otišao s nje.

6. Zaključujemo da je SDA na ovim izborima osvojila najmanje 8 vijećničkih mjesta VIŠE nego kad je predsjednik KO SDA Sarajevo bio Denis Zvizdić.

7. SDA ima jedno načelničko mjesto manje u odnosu na 2012. godinu, za Ilijaš je brojanje u tijeku i vjerujemo da ćemo pobijediti, ali SDA 2012. godine u Kantonu Sarajevo nije protiv sebe imala udruženu Četvorku, niti visokopozicionirane (bivše, dojučerašnje i sadašnje) članove SDA kojima je jedini posao bio da denunciraju i uništavaju SDA, a zatim da to poslije prikazuju kao njen tobožnji povijesni poraz.

8. U 2012. godini, kao ni tokom cijelog mandata Denisa Zvizdića kao predsjednika KO SDA Sarajevo, nisu postojale stranke koje su danas aktivne na političkoj sceni i u borbi za glasove i vijeća u Sarajevu (NiP, Platforma za progres, NBL, NB).

9. Zvizdić ističe kao svoj uspjeh što je SDA 2012. u Kantonu Sarajevo “osvojila najviše glasova od svih partija”, ali propušta napomenuti da je SDA i 2020. godine osvojila najviše glasova u Kantonu Sarajevo, procentualno skoro jednako kao i 2012. godine.

10. Tvrdnja da je “SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a”, je prizemna, zlonamjerna, netočna, tendenciozna i neprimjerena u tolikoj mjeri da ju je besmisleno i komentirati.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo, s obzirom na ove činjenice, poziva potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića da prestane u javnosti održavati privatne kolegije s ljudima koji izvana ruše SDA, prilikom čega iznosi netočne ili frizirane podatke i time šteti vlastitom ugledu kao i ugledu stranke. Žalosti da se visokopozicionirani član SDA, u svojim interesnim borbama, koristi identičnim lažnim tezama kao i stranke i pojedinci čiji je jedini program udar na SDA i rušenje SDA.

Dnevnik.ba

Tagovi: