StoryEditor

SDA: "Ustavni sud BiH potvrdio naš stav, odluku o koncesijama donosi država"

Piše D  /  21.07.2021., 03:07h

- Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, kako smo ranije tvrdili, i kako je to Ustavni sud BiH potvrdio, odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niže razine vlasti. 

Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini - kaže se u priopćenju SDA

Stoga, kako navode, odaju priznanje pravnom timu SDA na pripremi zahtjeva kojeg su zatim Ustavnom sudu BiH uputila 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

- Pozivamo vlast u entitetu RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državne razine vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima. 

Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutarnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine - ističu u priopćenju za javnost iz Stranke demokratske akcije.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:53