Article_Top_970x250

SDA UDARILA PO HERCEG BOSNI Mušić tvrdi da su Hrvati sami sebe protjerali pa zaprijetio novim "posljedicama"

spinovanje

SDA UDARILA PO HERCEG BOSNI Mušić tvrdi da su Hrvati sami sebe protjerali pa zaprijetio novim "posljedicama"

kol 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Potpredsjednik SDA Edin Mušić se osvrnuo na obilježavanje 26. obljetnice utemeljenja HRHB, a pri tom je ponovio niz bošnjačkih spinova vezanih za Herceg Bosnu i politiku Hrvata u BiH.

Tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina“, te da je "ta paradržavna tvorevina putokaz za ustavna rješenja u BiH“, potpuno su neutemeljene i u teškoj zavadi s povijesnim činjenicama, smatra Edin Mušić, potpredsjednik SDA.

On kaže kako ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija  Bosne i Hercegovine.

-Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejadnakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao „nositelja europskih vrijednosti“. Nikakve „europske vrijednosti“ nisu, niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju, ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, kaže Mušić.

Promoviranje, kako je rekao, "tzv. Herceg-Bosne, čije je postojanje obilježeno UZP-om, razaranjima čitavih gradova, logorima i teškim ratnim zločinima, kao putokaza za ustavna rješenja, može imati pogubne posljedice za sve, a naročito za bh. Hrvate".

-Jer, upravo takva politika HDZ-a je doprinijela da u BiH danas živi skoro polovina Hrvata manje nego 1991. godine, te da ih u manjem bh. entitetu skoro pa nema. Suradnja HDZ-a s Dodikovim SNSD-om s dugoročnim ciljem etničke podjele BiH i promoviranje tzv. Herceg-Bosne, neće dati rezultate, ali će dodatno usložniti odnose Bošnjaka i Hrvata. Upravo ova dva naroda žive izmiješano na najvećem dijelu teritorije BiH i trebalo bi da imaju zajednički interes. Zato bi za sve, a naročito za bh. Hrvate, bilo mnogo korisnije da je politika HDZ-a dijametralno suprotna od aktualne, rekao je Mušić, priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba