StoryEditor
Kićenje tuđim prijedlogom

SDA u opoziciji traži ograničavanje rasta plaća dužnosnicima, kada su bili u vlasti glasali su za povećanje

Piše fena  /  29.12.2022., 17:12h

SDA je pripremila zakonsko rješenje koje bi onemogućilo rast plaća visokim dužnosnicima na nivou BiH. Cilj zakonskog rješenja, za koje traže podršku HDZ-a i SNSD-a i Osmorke da se značajno povećaju najniže plaće, srednji rang da bude povećan, ali ne u jednakom iznosu, a da najviše plate ostanu na dosadašnjem nivou.

Za onemogućavanje rasta plaća visokim dužnosnicima, ali i smanjenje plaća, zalagao se ranije i zastupnik Naše stranke u PSBiH Damir Arnaut. Podsjetimo, zastupnici SDA u prošlom mandatu su glasali za ovo povećanje, prenosi N1.

“Znate da je po predloženom nacrtu proračunu Vijeća ministara predviđeno povećanje osnovice za obračun plaće zaposlenih u institucijama na iznos od 630 KM, što bi, kad bi se ta osnovica primijenila na sve one koji primaju platu iz proračuna BiH, došlo bi do povećanja iznosa za one koji imaju visoke koeficijente”, rekao je zastupnik SDA u PS BiH Šerif Špago.

Špago podsjeća da najveći koeficijent imaju članovi Predsjedništva, te podsjetio da je prethodnih godina postojala inicijativa da se ograniči rast plaća dužnosnicima.

“Imajući u vidu da ima ona ustavna odredba da se tijekom mandata ne mogu smanjiti plaće dužnosnicima, mi smo pripremili prijedlog izmjena zakona kojim predlažemo da sve osobe s koeficijentom od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plate u punom iznosu, s 530 na 630 KM i to se odnosi na preko 20.000 zaposlenika.

Špago dodaje da su tu higijeničari, državni službenici, policijski službenici i vojnici. Za koeficijente od 4 do 55 iz SDA predlažu da dobiju povećanje koje je umanjeno, tu spadaju pomoćnici, tajnici i rukovoditelji.

“Od 5,59 do 10 zakonom se predviđa da se umanji osnovica za obračun plaće za 15 posto te da se tako ne bi došlo do povećanja plaće zbog povećanja osnovice”, rekao je Špago.

On je podsjetio da bi se ovako omogućilo da najveće plate ne mogu rasti. Novim proračunom, za 2023. godinu previđeno je linearno povećanje plata zaposlenim u institucijama BiH, najviše novca će prema proračunu dobiti oni s najvišim plaćama dužnosnika 500 KM.

Arnaut uputio amandman još u lipnju ove godine

Arnaut uputio je još u lipnju ove godine Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje, plaća i drugih naknada dužnosnicima u državnim institucijama.

Arnaut je u obrazloženju podsjetio da Ustav BiH sadrži anakronu odredbu da naknada za dužnosnike u institucijama BiH, odnosno izabrane i imenovanje dužnosnika i njihove savjetnike, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

“S obzirom da su te iste institucije predložile i usvojile proračun i prateće akte kojima se u jeku globalne financijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80KM, neophodno je amandmanski djelovati na Ustav BiH i umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada dužnosnika”, rekao je Arnaut.

On je optužio upravo SDA za ovo povećanje.

“A što ćemo s idućim mandatom, ne samo SDA-ovaca, već i vaših saveznika u ovom harčenju proračuna, SNSD-a, HDZ-a i DF-a. Jasno je da vas neće biti u ministarskim foteljama, ali će neki od vas uzeti zastupniče i izaslaničke mandate. I zamislili ste da iz opozicijskih klupa naredne četiri godine primate ove uvećane plaće? Uradit ćemo sve da do toga ne dođe. Dosta je SDA sadaka-politike. Dok sam ja u proteklih 8 godina ukinuo bijeli hljeb i komisijske naknade i time sistemski uštedio preko 10 milijuna u proračunu, SDA i DF dužnosnici su se patetično, preko medija, te bez bilo kakvih provjera, navodno odricali raznih privilegija, od Bakirove otpremnine, preko Adilovog paušala, do Željkove jubilarne nagrade. A dotle su vaši koalicijski partneri Majkić, Čović, Bariša, i Nikola s brojnim prikolicama isti taj novac uredno inkasirali. Lako je tuđim parama sadaku davati, ali mi ćemo ovo trajno i sistemski riješiti, u korist porodilja, invalida i drugih ranjivih kategorija” rekao je tada Arnaut.

Tko je sve glasao za povećanje plaća?

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta BiH je u oba čitanja izglasao Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu. Time je bilo predviđeno i povećanje plaća ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u proračunu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM. Protiv je glasalo samo osam zastupnika: Saša Magazinović, Zukan Helez, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:27