StoryEditor
"Na što su sve pristali"

SDA: Trojka je dužna objaviti tajni snimku iz Laktaša, javnost mora znati što su dogovorili s Dodikom i Čovićem

Piše Desk  /  07.02.2024., 10:23h

Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati što se točno desilo u Laktašima, i na što je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i CIK po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a, poručuju iz SDA.

Predsjednici stranaka Trojke dužni su da javnosti predočiti snimku ili stenogram sa sastanka u Laktašima, na kojem su s Dodikom i Čovićem očigledno postigli dogovor štetan po interese države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SDA. 

"Trojka se posipa pepelom" 

"Postojanje dogovora u Laktašima potvrđuje se i početkom njegove realizacije kroz zajedničko odbijanje Trojke, SNSD-a i HDZ-a da u Domu naroda PSBiH po hitnoj proceduri podrže izmjene Izbornog zakona koji se odnose na fer i poštene izbore".

Nakon burnih reakcija javnosti i dijela međunarodne zajednice, dodaju iz SDA,  iz Trojke stižu neuvjerljiva objašnjenja kako ništa nije dogovoreno, a nižerangirani funkcioneri ove političke grupacije se posipaju pepelom tvrdeći da na sastanak nije trebalo ni ići. Iz Trojke očigledno pokušavaju neuvjerljivim javnim istupima ublažiti štetu koju su proizveli. 

"Dodik ih ucjenjuje, Čović podsjeća da ih je uveo u vlast" 

"Istovremeno, Dodik ih javno ucjenjuje prijetnjama da će objaviti snimak, a Čović ih u istom tonu podsjeća da ih je on uveo u vlast. Javnost u Bosni i Hercegovini ima pravo znati što se točno desilo u Laktašima, i na što je Trojka sve pristala. To se naročito odnosi na po državu opasne detalje dogovora o Ustavnom sudu BiH i CIK po mjeri Dodika i Čovića, te Izbornom zakonu po mjeri HDZ-a", navodi SDA u priopćenju. 

Dnevnik.ba. 

23. travanj 2024 16:58