StoryEditor

SDA TRAŽI PRIJENOS NADLEŽNOSTI: Migrantskom krizom upravljati sa državnog nivoa

Piše D  /  24.08.2020., 07:08h

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) danas je dao punu podršku planu za upravljanje migrantskom krizom koji je pripremio ministar sigurnosti Selmo Cikotić, naglašavajući da BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata.

Zatraženo je od institucija vlasti na svim nivoima da se u skladu sa svojim zakonskim obvezama uključe u rješavanje migrantske krize.

Posebno je naglašena obaveza i odgovornost Vijeća ministara da što prije osigura sve uvjete da se migrantskom krizom upravlja iz jednog centra, sa državnog nivoa.

- U tom smislu, tražimo da se hitno pokrenu aktivnosti na zaštiti istočne granice BiH, preko koje migranti ulaze na našu teritoriju. Nastavit ćemo da inzistiramo na angažiranju nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama trebalo da postave inženjerijske zapreke. Tražimo i jačanje kapaciteta Granične policije, kako u ljudstvu, tako i u tehničkom smislu. Očekujemo da se u rješavanje migrantske krize uključe policijske i sigurnosne agencije iz svih dijelova BiH i formiranje mješovitih timova, koje bi pod zapovjedništvom Granične policije pojačali prisustvo i kontrole u graničnom pojasu - navedeno je u zaključku, prenosi Fena.

Od federalne i kantonalnih policija zatraženo je da pojačaju kontrole u bh. gradovima i odlučnije kažnjavaju migrante koje narušavaju javni red i mir, a od državnog i drugih tužiteljstva da počnu rigoroznije procesuirati migrante koji narušavaju javni red i mir i krše zakone BiH, kao i da procesuiraju osobe uključene u prihvat i transport migranata i trgovinu ljudima.

- Od Tužiteljstva BiH tražimo da odmah pokrenu postupak protiv ministra unutarnjih poslova RS i drugih dužnosnika ovog etniteta koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu, jer to predstavlja kazneno djelo. SDA inzistira da nadležne institucije BiH, u skladu sa međunarodnim ugovorima, otpočnu sa vraćanjem migranata u zemlje njihovog podrijetla - navedeno je.

SDA inzistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina.

Od predstavnika SNSD-a i HDZ-a traže da prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnom nivou, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom.

- Licemjerno je da vlasti entiteta RS i Milorad Dodik odbijaju sve odluke, od jačanja istočne granice do raspoređivanja migranata na cijelu teritoriju BiH, a da onda optužuju predstavnike bošnjačke politike kako žele da migranti ostanu u BiH. Jasno je da se iza svega krije islamofobna politika koja Bošnjake želi optužiti za sve sigurnosne probleme koje migrantska kriza donosi sa sobom. SDA od Europske unije i organizacija koje upravljaju migrantskom krizom, poput UNHCR-a i IOM-a, zahtjeva odlučniji pristup, kao i veću tehničku i materijalnu pomoć institucijama BiH - istaknuto je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:54