StoryEditor

SDA traži podjelu Mostara uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama Grada

Piše D  /  31.10.2019., 06:10h

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donesenim zaključkom pozvao je SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZBiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

- Blokiranje rada PS BiH je protuustavan, antidejtonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama - navodi se u pripćenju SDA, prenosi Fena.

Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocijenio da nakon presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

- Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu - ističu iz SDA.

Glavni odbor SDA pozvao je Europsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju financijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH.

- Povodom inicijative tzv.“mali Šengen“ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integriranju u okviru „malog Šengena“ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar gospodarske zajednice i sigurnosnih struktura BiH - priopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:16