Article_Top_970x250

SDA traži ostavku tuđeg premijera zbog kriminala, ali ne i svog

nisu dosljedni

SDA traži ostavku tuđeg premijera zbog kriminala, ali ne i svog

lip 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Županijski odbor SDA u priopćenju navodi da navedena akcija SIPA-e pokazuje da je vladajuća A-SDA pretvorila institucije Unsko-sanskog kantona u "izvorište kriminala i korupcije".

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafu Ružnića da podnese neopozivu ostavku i suoči se s posljedicama narušenog autoriteta nakon što je u jučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhićen Ružnićev savjetnik Mirsad Topčagić.

Kantonalni odbor SDA u priopćenju navodi da navedena akcija SIPA-e pokazuje da je vladajuća A-SDA pretvorila institucije Unsko-sanskog kantona u "izvorište kriminala i korupcije".

''Obrazloženje Tužiteljstvu USK, koje kao razlog uhićenja Mirsada Topčagića navodi da je imenovani, koristeći službeni položaj, vršio pritisak na ministra Omerdića, pokazatelj je da A-SDA koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi'', navedeno je u priopćenju Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.

Pozivajući kantonalnog premijera Ružnića na ostavku, SDA ujedno poziva koalicijske partnere A-SDA da razmisle hoće li ovoj, ''sada već kriminalnoj organizaciji, nastaviti osiguravati podršku da kroz različite mehanizme moći prikriva kriminalne radnje svojih kadrova'', prenosi Bljesak.

U priopćenju se navodi kako SDA također traži da se osigura pravna i politička stabilnost u Unsko-sanskom kantonu i zaustavi narušavanje normalnog funkcioniranja kantonalnih institucija.

Dnevnik.ba