StoryEditor

SDA traži da Handke bude proglašen ´personom non grata´ u Sarajevu

Piše D  /  11.12.2019., 10:12h

Ovu inicijativu na današnjem zasjedanju kantonalnog organa zakonodavne vlasti uputit će Klub zastupnika SDA, koji navodi da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

SDA će u inicijativi navesti i da je Handke usprkos svim presudama Međunarodnog suda u Haagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida u nekoliko navrata negirao genocid u Srebrenici. Posebno zabrinjavajućom smatraju činjenicu da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u BiH i posjet majkama iz Kravice i okoline Srebrenice, prenosi klix.ba.

Zastupnici iz SDA smatraju da je dodjela Nobelove nagrade ovakvom (ne)čovjeku nova uvreda za žrtve i da bi njegov posjet Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu BiH izazvao dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije.

Sve ovo su razlozi zbog kojih će SDA tražiti od Skupštine Kantona Sarajevo da se austrijski književnik Peter Handke proglasi nepoželjnom osobom u Sarajevu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:13