StoryEditor
podržali rad schmidta

SDA tema i u američkom Senatu: "Nisu svi Bošnjaci nezadovoljni, nego je jedna etnonacionalistička stranka bila protiv"

Piše desk  /  19.05.2023., 12:41h

Derek Chollet, savjetnik američkog državnog tajnika Antonya Blinkena i posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar podržali su rad visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i ocijenili da su njegove intervencije omogućile normalno funkcioniranje Federacije BiH.

U raspravi održanoj u četvrtak pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata, Chollet i Escobar odgovarali su na upite o stanju na području zapadnoga Balkana.

Kako prenosi N1, za BiH su naveli da ih brinu potezi srpskog čelnika Milorada Dodika, a pozitivnim su ocijenili razvoj događaja u Federaciji BiH nakon što je visoki predstavnik deblokirao uspostavu vlade tog entiteta.

"Ured visokog predstavnika (OHR) ima posebne ovlasti i to je pozitivna stvar. Mislim da je to udar na etnonacionalizam. Sada je potrebna funkcionalna vlada koja će raditi za svoje građane", rekao je Chollet u odgovoru na pitanja senatora.

Dio senatora je bio sumnjičav ulogom Visokog predstavnika, upitavši je li on svojim odlukama pogodovao Hrvatima i zašto su Bošnjaci nezadovoljni.

Escobar je istaknuo da je Schmidt razriješio višegodišnju blokadu s izborom nove vlade Federacije.

"SAD snažno podržavaju ove teške, ali neophodne odluke. Nisu svi Bošnjaci nezadovoljni, nego je jedna etnonacionalistička stranka bila protiv, ali je otvorilo vrata formiranju vlasti u Federaciji", rekao je Escobar očito aludirajući na najveću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA).

Svojim intervencijama u listopadu prošle godine, te potkraj travnja njemački dužnosnik na čelu međunarodne uprave je deblokirao izbor nove vlade Federacije BiH čemu se protivila SDA. On je istaknuo kako se Bosnu i Hercegovinu mora podržati na putu u euroatlantske integracije te "osnažiti sljedeću generaciju političara koji nisu etnonacionalisti".

On je u svjedočenju izrazio zabrinutost secesionističkim potezima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"U suradnji s partnerima pokušat ćemo odvratiti Dodika od retorike podjela i odcjepljenja", rekao je Escobar.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:54