Article_Top_970x250

SDA: SDP-u smetaju ministri iz SDA, dodvorava se HDZ-u

sukob bošnjačkih stranaka

SDA: SDP-u smetaju ministri iz SDA, dodvorava se HDZ-u

ožu 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Umjesto da prihvati poziv SDA i da nakon izbora 2018. godine uđu u vlast kako bismo se zajedno borili za interese države BiH i njenih građana, SDP je odabrao ugodnu oporbenu hladovinu iz koje svakodnevno upućuje neosnovane kritike, priopćeno je iz SDA. 

 Kako kažu, te kritike idu gotovo isključivo na račun SDA, dok se o "opstrukcijama" SNSD-a i HDZ-a vrlo rijetko i stidljivo progovara. Takav slučaj je, kažu, i s posljednjom reakcijom iz SDP-a. 

 - SDP-u nije problem što HDZ dvije godine blokira imenovanje Vlade FBiH uvjetujući to usvajanjem izbornog zakona, ali im je problem kada SDA želi popuniti dva upražnjena ministarstva i imenovati ministre umjesto preminulog Salke Bukvarevića i veleposlanice Elvire Dilberović. SDP-u očigledno smeta pokušaj SDA da imenovanjem ministara iz reda bošnjačkog naroda vrati nacionalni balans u Vladi i omogući kakvu-takvu prohodnost odluka i funkcioniranja Federacije, te time barem ublaži posljedice HDZ-ove blokade - navodi se u priopćenju. 

 - Umjesto što SDP energiju troši na kritike prema SDA, s očiglednom namjerom da se dodvori HDZ-u, pozivamo i njih, ali i sve probosanske snage, da zajedno s nama svoj pritisak usmjere na uklanjanje blokade imenovanja Vlade FBiH, ali i popune Ustavnog suda FBiH - priopćila je SDA.

Dnevnik.ba