StoryEditor
FRANJO ŠARČEVIĆ ZA DNEVNIK.BA

"SDA sa svojim sekundantima ne odustaje od ideje političke eliminacije Hrvata u BiH, a loši HDZ-ovi potezi im služe kao pokriće za to"

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  20.03.2022., 17:37h
Nažalost, SDA je skupa sa svojim istomišljenicima i suštinskim saveznicima iz SDP-a, DF-a, akademske zajednice i medija odlučila ustrajati u ideji da pogazi ZAVNOBiH-ovski i referendumski aksiom BiH i - što odavno govorim, ne nagađajući nego na temelju poruka koje dolaze otvoreno s tih adresa - da izvrši političku eliminaciju Hrvata u BiH, rekao je za Dnevnik.ba Franjo Šarčević, društveni aktivist, urednik lijevo-liberalnog portala Prometej.ba i doktor matematičkih nauka s Univerziteta u Sarajevu.

Šarčević priznaje da je 'veoma tužan' jer polovicu svog života, kako kaže, posvećuje građenju mostova između Hrvata i Bošnjaka i borbi za multietničku Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih i bratskih naroda i građana. 

"Ovo što se radi je nož u leđa meni i svima ovakvima koji zastupaju te ideale i koji ih nastoje svakodnevno živjeti", rekao je Šarčević i dodao da su 'predaleko otišli (op.a. SDA) u podgrijavanju te nacionalističke vizije i previše su uložili u to da svome narodu prodaju priču kako će mu poteći med i mlijeko kad se riješi Hrvata, da bi se mogli vratiti nazad.

"Svakako, u tome su ih podržavali i dolijevali gorivo i poneki plaćenici i poltroni iz reda 'lojalnih' Srba i Hrvata, tipa Vojin Mijatović, dvojica Komšića i slično, a spram tih i takvih prevarantskih i nedostojnih pojava osjećam samo gađenje", izjavio je Šarčević. 

HDZ BiH, objašnjava, također  treba preuzeti svoj dio odgovornosti za rušenje mostova suradnje i povjerenja.

"Mnogi potezi koje su Čović i drugi povlačili, daju odlično propagandno pokriće za sve gore opisane ideje eliminacije bh. Hrvata. Velika je šteta što smo došli u situaciju da se pitanje ustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH svodi na HDZ ili prezentira kroz HDZ, koji je i za Hrvate loš i nikakav", dodao je. 

Očigledno je, dodaje, o tome govore i mnogi razumniji politički glasovi iz Sarajeva, da se ovome najviše raduje srpska nacionalistička politika i da ulazimo u period duboke krize, koji će dovesti do dodatnog rasta tenzija između Bošnjaka i Hrvata, od čega će imati štetu i jedni i drugi.

"Također će dovesti i do potpune homogenizacije Hrvata oko HDZ-a, što je - znajući kako ta stranka vlada i kakvu pustoš, uključujući i duhovnu, ostavlja iza sebe - veliki minus za same Hrvate. No, što da se radi, ti procesi su sada nezaustavljivi i sve okolnosti im idu na ruku", dodaje. 

Šarčević ističe i kako bi želio da sve to ne utječe puno na ljude na terenu, u njihovim svakodnevnim životima. 

"Molio bih posebno vaše čitatelje da shvate da Bošnjaci nisu jednako SDA i SDP, da u politici postoje oni koji ne slijede takve vizije, a pogotovo postoje mnogi građani koji su protiv toga, ali se zbog straha od medijskog linča i drugih pritisaka ne usuđuje da kažu. Neka ne prihvaćaju nikakve radikalne nacionalističke ideje koje su već dosad previše zla nanijele i neka ne čine drugima ništa što ne žele da drugi čine njima", rekao je. 

Mudro, strpljivo, dostojanstveno i racionalno, dodaje,  i sa shvaćanjem da su svakodnevni život, mir i - da budem posebno emotivan - ljubav iznad svega ostaloga. 

"Budite dobre komšije, gradite putove razumijevanja i suradnje unatoč svim buldožerima koji daju sve od sebe da ih razvale. To jedino ima smisla i jedino koristi na duže staze. Izetbegović, Dodik, Čović, Komšić i drugi sa svojim kamarilama će proći, bolje naravno prije nego kasnije, ali svi mi ostajemo sa sobom, svojim životima i svojim komšijama", rekao je Šarčević u izjavi za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:30