StoryEditor

SDA sa satelitima nastavlja sabotažu rada Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Piše desk  /  22.01.2024., 14:18h

Odmah po početku današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, nastala je sporna situacija, po mišljenju oporbe (DA i njeni sateliti) koja traži prekid i prije utvrđivanja dnevnog reda.

Bošnjačka oporba smatra kako je sjednica sazvana nelegalno, jer predsjedateljica Doma Mirjana Marinković Lepić navodno nije ispoštovala pravila kada je za vođenje ovog zasjedanja ovlastila dopredsjedatelja Doma Mladena Boškovića, a bez dogovora s drugom dopredsjedateljicom Edinom Gabelom, iako to iziskuje Poslovnik.

Vladajući negiraju tvrdnje o nelegalnosti, ustvrdivši da dogovor ne znači da je za ovlast Boškoviću bio potreban i konsenzus.

Oporba, osim što traži prekid, predložila je sazivanje nove, izvanredne sjednice za danas u 15 sati, u čijem dnevnom redu bi bio Prijedlog odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca 2024. godine, a ne Informacija o nefunkcioniranju parlamentarnih radnih tijela, kandidirana ranije za aktualno zasjedanje.

Odluka o privremenom financiranju najavljena je, naime, za raspravu 24. siječnja, ali oporba smatra kako je i ta buduća sjednica sazvana nelegalno iz navedenih razloga vezanih za ovlaštenje Boškoviću, pa bi stoga građani Federacije čija primanja ovise od federalnog budžeta, odnosno odluke o privremenom financiranju, došli u nezahvalnu situaciju.

Dopredsjedatelj Bošković je nakon duže zastupničke rasprave predložio da Dom glasa o tome je li ovlast predsjedateljice njemu propisno ili ne, na šta je oporba reagirala još burnije, posebno zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić jer smatra da Boškovićev prijedlog nema nikakve veze s pravilima. 

Bilo je još diskusija, uglavnom s istim oprečnim stavovima pozicije i opozicije o (ne)legalnosti načina sazivanja sjednice, a nakon toga je Bošković proglasio pauzu koja je u toku.

Nakon dužeg odsustva zbog bolovanja, zasjedanju prisustvuje i predsjedateljica Zastupničkog doma Mirjana Marinković Lepić te sjedi za predsjedateljskim stolom, do dopredsjedatelja Boškovića. Ona je objasnila da je proteklog petka pozivala dopredsjedateljicu Edinu Gabelu na dogovor za danas o davanju ovlasti onome tko će umjesto nje (Marinković Lepić) voditi sjednicu, ali se Gabela nije odazvala.

To je Gabela potvrdila, ali i dodala da nije smatrala shodnim da se odazove. 

Mirjana Marinković Lepić je, naime, u rujnu podnijela ostavku obrazlažući da to čini iz zdravstvenih razloga, a i danas tvrdi da uprkos tome što je bolovanje zaključeno, ne može voditi sjednicu, što može potkrijepiti i medicinskom dokumentacijom.

Budući da su pojedinci iz oporbe prethodno navodili da samo njeno prisustvo u sali odnosno zaključenje bolovanja podrazumijeva da može voditi zasjedanje, odgovarala je da ‘ona nikome ne bi zalazila u zdravstveni karton‘ te ponovila da se oslanja na mišljenja liječnika i da ne može predsjedavati a da to ne utječe na njeno zdravstveno stanje.

O ostavci predsjedateljice podnesenoj u rujnu Zastupnički dom se nije dosad izjašnjavao.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:48