Article_Top_970x250

SDA razočarana "neutralnošću" međunarodne zajednice: Izbore u Srebrenici ne smatramo legitimnim

bojkot izbora

SDA razočarana "neutralnošću" međunarodne zajednice: Izbore u Srebrenici ne smatramo legitimnim

velj 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra razočaravajućom poruku koju su veleposlanici Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, odbijajući da razgovaraju o očiglednim manipulacijama u izbornom procesu.

- Odbijanje predstavnika međunarodne zajednice da na poziv osam "probosanskih stranaka" ( SDA, DF, SDP, SBB, NS, NIP, PDA i SBiH), kako sebe nazivaju ove bošnjačke stranke, razgovaraju o situaciji nastaloj nakon bojkota izbora u Srebrenici, može jedino koristiti negatorima genocida koji su izbornim manipulacijama ostvarili pobjedu - priopćeno je iz SDA, prenosi Fena.

Iz ove stranke ističu "da 'neutralnost' međunarodne zajednice, koju su Bošnjaci itekako iskusili tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ohrabruje retrogradne politike i toga bi naši prijatelji u Europi i svijetu konačno trebali postati svjesni".

- Srebrenica, kao grad i područje u kojem je počinjen genocid, zaslužuju posebnu pažnju svih i tu ne smije biti 'neutralnih'. Nakon što su pobijeni i protjerani, raseljeni diljem svijeta, Bošnjacima se sada administrativnim preprekama i izbornim manipulacijama onemogućava da glasaju u svom gradu - navodi se u priopćenju.

Iz SDA napominju da "dok se temeljito ne riješi pitanje glasanja poštom i u odsustvu, te omogući svakom čovjeku iz Srebrenice da glasa, izbori u ovom gradu se ne mogu smatrati legitimnim".

SDA će nastaviti da pruža podršku inicijativi „Moja adresa: Srebrenica“ u borbi za jednaka prava svih građana Srebrenice, poručuju iz ove stranke.

Dnevnik.ba