Article_Top_970x250

SDA razočarana Našom strankom

prepucavanja oko mostara

SDA razočarana Našom strankom

velj 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Što se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ „uvjerio“ Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka?

- Predrag Kojović i Naša stranka moraju bh. javnosti objasniti što se dogodilo od petka - kada su uime BH bloka ponudili SDA-u dogovor o Mostaru i rotiranje na poziciji gradonačelnika, do ponedjeljka - kada su odlučili da ostanu suzdržani i time omoguće izbor kandidata iz HDZ-a, navodi se u reakciji SDA.

Dodaju da javnost od Naše stranke očekuje objašnjenje i odgovor na pitanje: Što se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ „uvjerio“ Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka?

- Ono što SDA, ali i bh. javnost očekuju od Naše stranke jeste objašnjenje da li je njihov poziv predsjedniku Izetbegoviću i ponuda o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara upućen licemjerno, s nadom da će biti odbijen, kako bi se našao novi izgovor za prešutnu podršku HDZ-ovom kandidatu, kažu iz SDA.   

U reakciji navode da Naša stranka od samog početka pokušava naći opravdanje za vlastitu odluku da u izboru gradonačelnika Mostara ostane suzdržana, i na taj način podrži kandidata HDZ-a.

- U javnost su od strane BH bloka plasirane brojne teze, od „tajnog dogovora SDA-HDZ-a“, preko nepostojeće trgovine gradonačelničkom pozicijom, prvo KCUS-om, a onda i izbornim zakonom. Sve izmišljene optužbe na račun SDA demantirao je zatim razvoj događaja, navode iz SDA i zaključuju:

- Već je svima jasno da između SDA i HDZ nije bilo nikakvog dogovora, te da je sva povika bila pokušaj da se skrene pažnja s činjenice da, ustvari, između HDZ-a i Naše stranke sve vrijeme postoji koordinacija i dogovor, priopćili su iz SDA.

Dnevnik.ba