Article_Top_970x250

SDA priprijetila Dodiku: "Mora biti svjestan da će izvući deblji kraj"

priopćenje

SDA priprijetila Dodiku: "Mora biti svjestan da će izvući deblji kraj"

kol 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra kako je jedino rješenje za nadilaženje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

-ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH – upozoravaju iz SDA.

Iz te stranke ističu da će, ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na razini BiH koje je sam potpisao, i bit će u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti.

-Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja izravan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidaytonske aktivnosti.

Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje kaosa i najveću krizu od Daytona do danas i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regiju. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome – ističu iz SDA, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke.

Dnevnik.ba