StoryEditor

SDA pozdravila presudu Ustavnog suda FBiH

Piše D  /  29.05.2018., 06:05h

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naložena izmjena ustava u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji, koja će omogućiti punu konstitutivnost srpskom narodu u tim dijelovima BiH, prenosi Fena.

- Čestitamo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju. Ova apelacija je nastavak državotvorne politike SDA, koja se ogleda u zagovaranju temeljnog principa za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, ravnopravnosti svih naroda i građana na svakom pedlju ove zemlje. Pozdravljamo i dio presude koji se odnosi na priznavanje prava Srbima u ovim kantonima na korištenje srpskog jezika i ćirilice, kao i nalog da se u Ustavu HNK na hrvatskom jeziku izmijeni nepravilni naziv ‘bošnjački‘ u bosanski jezik - priopćeno je iz SDA.

Iz te stranke očekuju od županijskih skupština spomenutih županija da u predviđenom roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i priznaju ono što je i Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića iz 1998. godine, davno potvrdio, a to je da su svi narodi na cijeloj teritoriji BiH konstitutivni i ravnopravni u punom kapacitetu.

- SDA zahtijeva od vlasti entiteta RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba u ovom entitetu i da Bošnjacima omogući ravnopravno korištenje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo - zaključuje se u priopćenju SDA.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:57