Article_Top_970x250

SDA ponudila formulu za formiranje bošnjačkog bloka

Zaključci Predsjedništva SDA

SDA ponudila formulu za formiranje bošnjačkog bloka

svibnja 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici donijelo je nekoliko zaključaka. Zaključke SDA prenosimo u cijelosti:

1. Imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regiji, i povijesni značaj adekvatnog odgovora na te izazove, SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u F BiH. Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u saradnji SDA, DF i SBB.

 

2. SDA pozdravlja stavove i diskusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom izvještaja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka u kojima je jasno istaknuto da su vlasti RS odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi veleposlanika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog suda i pokušaj revidiranja povijesti, te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a koji bi uključivao i upotrebu „Bonskih ovlasti.

 

3. SDA pozdravlja odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu iznesen na sammitu o zapadnom Balkanu održanom u Berlinu.

 

4. SDA pozdravlja intenziviranje prisustva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje je vidljivo kroz posjete zamjenika državnog tajnika SAD Johna Sullivana, zamjenika pomoćnika državnog tjanika SAD Matthewa Palmera, zamjenika direktora CIA-e Vaughna Bishopa, zapovjednika Zajedničkog stožera NATO snaga u Napulju admirala Jamesa Foggoa i drugih zvaničnika.

Ovaj pojačani i rastući angažman potvrđuje nastavak podrške SAD za napredak suverene i cjelovite BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

 

5. SDA podržava inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina kojom se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. SDA traži od klubova SDA u PS BiH i Parlamentu Federacije BiH da se aktivno odazovu ovom pozivu.

Očekujemo da prozvani i odgovorni predstavnici međunarodnih institucija odgovore na poziv i zahtjeve žrtava genocida i ratnih zločina te da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi se poništile anticivilizacijske odluke vlasti entiteta RS o imenovanju studentskog doma po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i o odlikovanju drugih ratnih zločinaca.

 

6. SDA izražava zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonu kojim se zabranjuje negiranje, minimiziranje i osporavanje genocida u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo i zahtjev izvjestioca Europskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, koji je od Europske komisije zatražio očitovanje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca u entitetu RS.

 

7. Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutarnjim poslovima entiteta RS koji je usvojila Narodna skupština RS. Predviđeno formiranje pričuvnog sastava vodi postupnoj militarizaciji policije entiteta RS i njenom pretvaranju u paravojne snage. Time se narušava balans u broju policijskih snaga u bh. entitetima i destabilizira sigurnosna situacija u BiH.

 

8. S obzirom na to da entitet RS, uprkos upozorenjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, nije odustao od zabrinjavajućeg jačanja i naoružavanja policijskih struktura, SDA inzistira da entitet Federacija BiH i kantoni poduzmu recipročne mjere. Stoga od zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i kantonima tražimo da donesu potrebne odluke i izmjene zakona koje će omogućiti popunjavanje aktivnog sastava policije, kao i formiranje pričuvnog policijskog sastava.

 

9. SDA pozdravlja potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memoranduma o razumijevanju za autoput Sarajevo – Beograd tijekom službenog posjeta članova Predsjedništva BiH Ankari.

Bh. institucije i gospodarstvenike pozivamo da u punom kapacitetu iskoriste izuzetno povoljan Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom za jačanje domaće ekonomije.

Nadležna ministarstva i institucije pozivamo da ubrzaju aktivnosti na pripremi odluka i dokumentacije potrebne za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH, kako u ovom projektu ne bismo zaostajali za izgradnjom u Srbiji.

 

10. SDA pozdravlja zaključke Samita Brdo-Brijuni održanog u Tirani s posebnim naglaskom na zaključak koji priključenje Zapadnog Balkana Europskoj uniji proglašava kao strateško pitanje EU. Očekujemo da proces svih zemalja Zapadnog Balkana i BiH pridruživanja Europskoj uniji bude ubrzan.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250