StoryEditor
Kolegij Stranke

SDA po uzoru na Dodika poziva bošnjačke stranke da se suprotstave izmjena visokog predstavnika Schmidta. Tvrde da stranci isporučuju državu Srbima i Hrvatima

Piše fena  /  27.03.2023., 16:57h

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijeva od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da javno potvrdi ili demantira medijske navode da planira nametnuti izmjene Ustava FBiH koje bi pri imenovanju Vlade FBiH uključivale dvotrećinsku većinu u klubovima naroda i dodatno, dvotrećinsku većinu u jednom od tri kantona.

SDA se snažno protivi takvom i bilo kojem drugom nametnutom rješenju koje poništava većinsku volju birača, trajno osigurava dominaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji, priopćila je Stranka demokratske akcije navodeći zaključke nakon Kolegija te stranke.

Na taj način, dodaje se u priopćenju, potpuno bi bili obesmišljeni demokracija i izbori, a bošnjačkom narodu bi bio namijenjen aparthejd u kojem bi o njihovim predstavnicima u vlasti odlučivao dio glasačkog tijela HDZ-a. HDZ bi, kako navode iz SDA, praktično postao ustavna kategorija i uvijek bi bio u poziciji da odlučuje koje bošnjačke i probosanske stranke će činiti vlast s njima, u zavisnosti od ustupaka koje im isporuče.

- S obzirom na to da u entitetu Republika Srpska vladaju isključivo politički predstavnici srpskog naroda te da bi ovakvim nametnutim rješenjem, Federacijom BiH vladao HDZ, visoki predstavnik bi na taj način u život pretvorio tezu Milorada Dodika da će "Srbi i Hrvati odlučivati tko će od muslimana biti u vlasti" - navedeno je u zaključcima Kolegija.

Ako posegne za ovim ili sličnim rješenjima, kako tvrde iz SDA, postat će očigledno da visoki predstavnik i pojedini veleposlanici nastoje bošnjačku većinu u Federaciji BiH i državi BiH svesti na nivo nacionalne manjine kojom će upravljati stranke sa srpskim i hrvatskim predznakom, odnosno Beograd i Zagreb.

- Umjesto najava o nametanju izmjena Ustava, od visokog predstavnika i predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da pozovu na politički dijalog i dogovor aktera koji su dobili povjerenje birača, u skladu s trenutnim ustavnim rješenjem - navedeno je također.

Kolegij SDA smatra začuđujućim odnos stranaka Trojke koje "u želji da ih visoki predstavnik i pojedini veleposlanici, mimo Ustava i volje birača po svaku cijenu oktroiraju u vlast", zagovaraju i podržavaju nametnuta rješenja kojima bi trajno bila zacementirana pozicija HDZ-a i s vremenom obesmislilo postojanje multietničkih građanskih stranaka. Vlastitom voljom bi pristali na sve što su desetljećima ostrašćeno kritizirali – na „nacionalne torove“ i prestanak borbe za građansku državu BiH.

- Trojka svakodnevno obmanjuje javnost da je sav problem u tome što se „SDA grčevito bori da ostane u vlasti“. Istina je obrnuta, SDA se bori za poštivanje Ustava FBiH i poštivanje volje birača, a upravo se Trojka grčevito bori za vlast i jačanje pozicije HDZ-a, želeći da pogazi ustavna rješenja - navodi se u priopćenju.

SDA je, kako tvrde, spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH bez obzira što bi to u ovom ciklusu sigurno vodilo formiranju nove strukture Vlade FBiH bez SDA.

Kolegij SDA poziva predstavnike svih političkih stranaka iz "probosanskog bloka" (kako sebe kolokvijalno nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.), mimo Trojke, da se odlučno suprotstave namjeri visokog predstavnika da nameće nove izmjene Ustava FBiH.

- Bjelodano je jasno da je isključivi cilj novih rješenja pokušaj da se trajno ojača pozicija HDZ-a. Podrškom strankama Trojke u servilnom odnosu prema HDZ-u, visokom predstavniku i pojedinim veleposlanicima daje se vjetar u jedra i ohrabruje ih se u namjeri da podijele i na duge staze oslabe "probosanski" politički faktor. Bez ostalih "probosanskih" stranaka, Trojka i HDZ nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i time se izbija glavni adut onima koji bi da Federaciju trajno predaju u ruke HDZ-u - zaključio je Kolegij SDA.

Dnevnik.ba

27. svibanj 2023 02:42