StoryEditor

SDA-ovac o Izbornom zakonu: Trebalo bi, ali neće, može i OHR...

Piše D  /  02.04.2018., 02:04h

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić kazao je danas novinarima u Sarajevu da postoji blagi optimizam u vezi donošenja nekih rješenja koja se tiču izmjena Izbornog zakona, ali da nije siguran da će se to dogoditi prije izbora u listopadu.

Napomenuo je da zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kontaktira s međunarodnom zajednicom te da se razgovorima pokušava doći do nekih kompromisnih rješenja.

Iako je mišljenja da postoji optimizam, Softić ističe da je u prošloj godini bespotrebno mnogo vremena izgubljeno zbog zakona u parlamentarnoj proceduri.

Naglasio je da sve političke faktore određuje blizina izbora i predizborna kampanja te da stoga nije siguran da će prije izbora biti riješeno pitanja Izbornog zakona. 

Komentirao je i apelaciju predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto koju je dostavila Ustavnom sudu BiH, a koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta. Softić je podsjetio da je Ustavni sud zatražio mišljenje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o ovom pitanju, ali da je, na neki način, rješenje odgođeno.

- Ne znamo hoće li Ustavni sud donijeti odluku o tome do 7. svibnja, ali čak i ako bi Ustavni sud usvojio apelaciju Krišto i brisao taj član Ustava, i u tom slučaju ne bismo imali rješenje već malo čistiju situaciju - smatra on.

Dodao je da bi se rješenje opet moralo naći u Parlamentu i Izbornom zakonu, koji bi na neki način morao dopuniti ove nedostajuće članove.

Ponovio je stav od ranije da u ovoj situaciji postoje poželjna i nužna rješenja, a da su poželjna rješenja da se politički faktori u BiH, koji su zaduženi po Ustavu i izbornom mandatu, dogovore i riješe to pitanje.

Ukoliko ne dođe do toga, kaže, postoje nužna rješenja, a to je da visoki predstavnik, koji ima prava i obaveze u vezi s provođenjem Dejtonskog mirovnog ugovora i Izbornog procesa, iskoristi ta prava.

- Drugo rješenje je mogućnost da Središnje izborno povjerenstvo BiH svojim odlukama uredi spomenuto pitanje - rekao je Softić, međutim, ističe da su sve to na neki način falična rješenja u odnosu na ono što bi bio predmet političkog dogovora.

Izrazio je nadu da još uvijek postoji dovoljno vremena, više od mjesec dana, da se postigne neki politički dogovor.

- Raduje me da imamo najznačajnije međunarodne faktore koji su uključeni u ovaj proces te da je evenutualno to poželjno rješenje, koje bi značilo reakciju domaćih vlasti, još uvijek moguće - kazao je.

Softić se osvrnuo i na izjave zastupnice Hrvatske demokratske zajednice (HSS, op.a.) u Parlamentu Europske unije Marijane Petir, koja je, između ostalog, kazala da se u BiH pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja.

- Nažalost, imamo dosta situacija kada su naši susjedi ovo pitanje u Bruxllesu i raznim europskim destinacijama negativno usmjerili ka BiH. Da te priče imaju ikakvo stvarno utemeljenje u BiH, možda bismo i osjećali neku potrebu da nešto objašnjavamo - smatra Softić. 

Međutim, budući da su, kako je rekao, "ovo gluposti i zlonamjerne izjave" koje nanose štetu, ne samo Bošnjacima u BiH, već i svim njenim narodima i građanima, najbolja reakcija bi bila da se predstavnici BiH što više pojavljuju u Bruxllesu na adresama "gdje se ispaljuju takve rakete prema BiH te da se to na licu mjesta demantira".

Ipak, kazao je da vjeruje da su europski dužnosnici, i iznad očekivanja, informirani o stanju u BiH, pogotovo kada se radi o ovakvim pitanjima, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:42