Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović  (Foto FENA/Hazim Aljović).FENA -
StoryEditor
ratni bubnjevi

SDA opravdava huškanje na rata reisa Kavazovića: Patrioti hoće braniti institucije i državu svim sredstvima, pa i oružjem, to je činjenica

Piše desk  /  06.03.2023., 13:23h

SDA Bakira Izetbegovića je, očekivano, stala u obranu zastrašujućih ratnohuškačkih poruka reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića. Posljednje reisove poruke samo su nastavak sličnih ratnohuškačkih poruka koje se u javnost plasiraju iz Islamske zajednice i SDA i to kao odgovor na činjenicu da doslovno nitko u BiH ne želi surađivati sa SDA. Naravno, i reis i SDA kao svoje neprijatelje najprije vide građane BiH hrvatske i srpske nacionalnosti.

Kampanja koju vlasti entiteta RS i HNS vode protiv Islamske zajednice i Bošnjaka neodoljivo podsjeća na kampanju koja se vodila početkom 90-ih godina, što je bila uvertira za brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, za etničko čišćenje i sistemske masovne zločine koji su kulminirali genocidom, priopćeno je iz SDA nakon što su hrvatski i srpski politički dužnosnici osudili zastrašujuće ratnohuškačke poruke reisa Kavazovića.

Naime, reis je u programu MTV Igman izjavio se Bošnjaci danas, za razliku od ratnih vremena, bore u institucijama Bosne i Hercegovine. 

"Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović za MTV Igman.

Nakon što su ove izjave naišle na osude u BiH, iz SDA je izdano priopćenje u kojem stoji kako je "posebno indikativno da u sinkroniziranom napadu sudjeluju sljedbenici politika koje su presuđene za genocid i etničko čišćenje, odnosno udruženi zločinački pothvat, kojima je tijekom agresije cilj bio podjela Bosne i Hercegovine".

Samom tom rečenicom SDA jasno daje do znanja kako smatra građane BiH hrvatske i srpske nacionalnosti, koji ne podržavaju unitaristički velikobošnjački narativ i politiku, svojim neprijateljima, odnosno "genocidašima" i "UZP-ovcima".

Sistemski napadi na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, tumači SDA, pokušaj su da zamjenom teza odgovornost za svoje antidržavne postupke i prijeteću šovinistički retoriku prebace na one koji štite Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i institucije. Pri tom vješto "zaboravljaju" kako u posljednjih nekoliko godina ratom prijete isključivo kadrovi SDA i ljudi iz Islamske zajednice. Recimo, upravo je šef SDA Bakir Izetbegović u predizbornoj kampanji prebrojavao lovce, instruktore dronova i količine oružja za "zlu ne trebalo".

U priopćenju se dodaje kako "oni (valjda Srbi i Hrvati, op.a.) vrlo dobro znaju da je Islamska zajednica imala i ima časnu ulogu, da nije inicirala i ohrabrivala stravične zločine počinjene u ratu, niti je blagosiljala njihove počinitelje, kao što nakon rata nije štitila i slavila zločince, pravdala zločine, te zagovarala velikodržavne projekte".

- Radili su i rade to upravo oni koji prozivaju reisa Kavazovića.

Ovdje SDA zaboravlja kako je upravo bošnjačka vojska Armija BIH ratovala pod bojnim pokličima "tekbir" i "Allahu ekber", da su u njenim redovima ratovale postrojbe "svetih ratnika" tj. mudžahedina a li i da je sam islamski kler nosio uniforme i puške.

"Stav reisu-l-uleme Kavazovića da će bosanskohercegovačke patriote braniti institucije Bosne i Hercegovine, a zatim i državu svim sredstvima, pa i oružjem, je činjenica. Izjavu da će netko braniti vlastitu državu kao prijetnju mogu tretirati samo oni koji tu državu žele napasti, podijeliti ili urušiti njene institucije. Dodik i HNS ovakvim napadima neće uvesti autocenzuru niti pokolebati patriote koji su spremni sa sačuvaju vlastitu državu, niti mogu sakriti svoju odgovornost za njeno podrivanje", stoji priopćenju iz SDA.

U svemu ovome je, ističu iz SDA, "poražavajuća i zabrinjavajuća šutnja takozvane Trojke".

"Njome se pokazuje da među strankama koje se svrstavaju u probosanske nažalost ima i onih kojima je umjesto obrane državnih i vjerskih institucija prioritet naklonost koalicijskih partnera. Takav stav ne iznenađuje s obzirom na to da se i stranke Trojke nerijetko pridružuju sinkroniziranim napadima na Islamsku zajednicu", zaključuje se u priopćenju SDA koje možda i najbolje pokazuje zbog čega je sama SDA apsolutno nepoželjan partner bilo komu u BiH ali i da je sama Islamska zajednica u srži međunacionalnih problema u BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:23