StoryEditor
Pozdravili odluku

SDA okrivila Trojku, SNSD i HDZ jer je visoki predstavnik morao intervenirati

Piše Desk  /  26.03.2024., 20:03h

Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika bio jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i Trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, navode u reakciji SDA nakon što je visoki predstavnik, Christian Schmidt, nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  

"Nametanje bio jedini scenarij"

"Ove izmjene će osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima", poručuju iz SDA.

Dalje su naveli da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika bio jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i Trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Naš prijedlog bi integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način"

"Time su pokazali kome nisu u interesu fer i pošteni izbori. Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način."

Iz SDA su posebno pozdravili odluku kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidiranje na izborima.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 09:07