StoryEditor

SDA ogorčena presudama za zločine u logorima za nebošnjake u Hadžićima

Piše D  /  05.07.2018., 07:07h

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici u Sarajevu, u okviru razmatranja aktualne političke situacije, donijelo zaključak da će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine od RS-a "koji je uzurpirao ingerencije državnih institucija potpisivanjem sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola".

U SDA smatraju da nastavni planovi u bh. entitetu RS se moraju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. tog zakona.

- Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, na čije se poštivanje obvezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma, narušavajući suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet države BiH. OHR mora odlučno reagirati i spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - zaključak je SDA.

Pozdravili su usvajanje Zakona o izbornim jedinicama na izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

- Očekujemo hitno usvajanje ovog zakona i u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će se omogućiti potpuna implementacija izbornih rezultata nakon izbora u listopadu - dodaje se.

Istaknuto je da SDA podržava usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

- SDA osuđuje paljenje Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH. Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reagiraju hitno i odlučno, otkriju počinitelje i adekvatno ih sankcioniraju - poručuju iz SDA.

Iz stranke pozivaju sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu da se registriraju do previđenog roka 24. srpnja i da glasaju na predstojećim izborima, a važnim smatraju da se registriraju i oni čije je prebivalište na teritoriji entiteta RS i svojim glasovima ojačaju probosanski patriotski blok u Narodnoj skupštini entiteta RS.

- SDA podržava rad pravosudnih organa BiH, a posebno procesuiranje počinitelja ratnih zločina. Ali, nedopustivo je da se tijekom rada na ovim predmetima pokušava uspostaviti vještački balans u krivnji za zločine. Balansa nije bilo ni u činjenju zločina, pa ga ne može biti ni u kažnjavanju. Današnja presuda ratnom rukovodstvu općine Hadžići je neprihvatljiv primjer takve prakse. Članovi ratnog rukovodstva općine Hadžići koji nisu ni optuženi za ubojstva i silovanja, osuđeni su na isti broj godina zatvora kao i počinitelji ratnih zločina silovanja i ubojstava 250 Bošnjaka iz Hadžića - zaključuje se u priopćenju SDA.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:56