Article_Top_970x250

SDA: Odluka o novim članovima SIP-a donesena je u skladu sa zakonom

priopćenje

SDA: Odluka o novim članovima SIP-a donesena je u skladu sa zakonom

ožu 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Odluka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o izboru novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva donesena je na temelju decidne odredbe Izbornog zakona BiH, u skladu s Ustavom BiH i procedurom odlučivanja u ovom domu, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA navodi da optužbe HNS-a, odnosno HDZ-a, da nisu ispoštovani zakon i procedure, nisu utemeljene u činjenicama. Član 2.5 Izbornog zakona BiH na vrlo jasan način propisuje da, ako se ne dostavi lista kandidata za članove SIP-a u roku od 30 dana prije isteka mandata aktualnim članovima SIP-a, Zastupnički dom ih predlaže i imenuje.

Iz stranke ističu da, s obzirom da su mandati pojedinih članova SIP-a, istekli ne prije 30 dana, već prije više od godinu, Zastupnički dom je imao puno zakonsko pravo i obvezu da imenuje nove članove SIP-a.

- Naši zastupnici su glasali za predloženu odluku iz potrebe da se sačuva funkcionalnost ove izuzetno značajne institucije, u trenutku kada SNSD pokušava dovesti u stanje blokade cjelokupan institucionalni poredak, uključujući i imenovanje novih članova SIP-a. Bilo je očekivano da će u takvoj situaciji SNSD ostati pri svome stavu da ne sudjeluje u donošenju odluka, ali posve je neočekivano da im se u toj politici otvoreno pridružio i HDZBiH, napuštajući  sjednicu. Ukoliko HDZ smatra da se u ovoj državi ne treba odlučivati na temelju vrlo jasnih odredbi zakona, već samo na temelju njihovih političkih potreba, onda oni imaju problem sa zakonom, a ne sa SDA - stoji u priopćenju. 

SDA poručuje da su razne odluke, poput jučerašnjeg odbijanja zaključaka o pravosuđu, ili najave obaranja zakona o prestanku mandata članova VSTSV-a, donesene u koordinaciji SNSD-a i HDZ-a i premda nisu bile po volji SDA, stranka zbog toga nije prijetila ukidanjem županija ili entiteta, niti najavljivala blokade. 

- Prijetnje pojedinih dužnosnika HDZ-a o nestanku države zbog ove zakonite odluke odbacujemo kao potpuno nedopustive, te takve pojedince podsjećamo da su neki od današnjih haških osuđenika upravo u zgradi Parlamenta BiH prijetili da neće biti Bosne i Hercegovine, a danas su tamo gdje jesu - priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

Tagovi: