Article_Top_970x250

SDA odgovorila na kritike nakon izbora SNSD-ovih izaslanika u Dom naroda

priopćenje

SDA odgovorila na kritike nakon izbora SNSD-ovih izaslanika u Dom naroda

pro 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Koalicija Zajedno za BiH odbacuje lažne optužbe da je glasovima svojih poslanika presudno utjecala na izbor delegata SNSD-a u državnom Domu naroda, priopćeno je danas iz SDA.

"Sa ili bez glasova 4 zastupnika Koalicije zajedno za BiH, rezultat bi bio isti. SNSD bi dobio četiri delegata, a Mladen Ivanić ne bi prošao ni da smo ga mi podržali. To zna svatko tko prati odnose unutar NSRS. Da smo glasali kako nam dušebrižnici savjetuju, jedini rezultat bi bio da bi Bošnjaci izgubili mjesto potpredsjednika. Ivanić svejedno ne bi prošao, SNSD koji ima mnogo veću većinu u NSRS nego u prošlom mandatu bi drugačijim rasporedom delegirao ponovno 4 u državni Dom naroda, a umjesto Senada Bratića u rukovodstvo skupštine bi bio izabran Denis Šulić iz SNSD-a. Mi smo dakle mogli samo izabrati SNSD-ovog potpredsjednika skupštine umjesto SDA-ovog, a ne znam zašto bismo to radili", kazao je Edin Ramić, šef kluba zastupnika Koalicije Zajedno za BiH i potpredsjednik SDA.

Dodaje da je neistina i obmana da s četiri delegata SNSD-a "dobiva mogućnost" blokiranja rada Doma naroda, kada je tu mogućnost imao i u prošlom mandatu s 3 delegata, koliko je po Poslovniku (čl. 63) dovoljno za blokiranje kvoruma, što je i bio slučaj.

Ramić svejedno ponavlja da zastupnici Zajedno za BiH i SDA nisu imali presudan glas, te da razloge neizbora Mladena Ivanića u državni Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

"Borenović je brže-bolje potrčao da svali krivnju za Ivanivćev neizbor, po principu 'uhvatite lopova' da skrene pažnju sa svoje uloge u ovome procesu. Ključ događanja u vezi s Ivanićem je zapravo u njihovom unutarpartijskom obračunu, gdje je Borenoviću očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića i preuzimanje kontrole u partiji. Neka se oni bave svojim obračunima, ali neka nas ne uvlače u to".

Ramić smatra lošim što su se pojedini politički subjekti iz Federacije primili na Borenovićev spin.

"Koalicija Zajedno za BiH je jedini politički subjekt koji na izborima dobio podršku da predstavlja povratničku populaciju u entitetu RS. Nažalost, SDP se odlučio da ne sudjeluje u koaliciji Zajedno za BiH, a da je pristao da se borimo zajedno za povratničku i probosansku politiku u NSRS – imali bismo mnogo veći kapacitet, pa čak i da presudno utječemo na izbor delegata u državni Dom naroda. SDP bi iz te greške koju je napravio trebao izvuči pouku i da brine o interesima države BiH, a ne o interesima Ivanića i PDP-a. Mi očekujemo od SDP-a, a ne od PDP-a ili SNSD-a, da razumije državne interese i brani ih, što je nemoguće ako izaberu da budu vođeni mržnjom prema SDA, jer svaka mržnja zasljepljuje pa i ta, a nama treba mudra i razumna politika", kazao je Ramić.

Pozvao je SDP ne pravi istu grešku i nakon izbora, te da ne razbija jedinstvo probosanskih političkih snaga u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Nisu ni Mladen Ivanić ni Branislav Borenović netko od koga treba zavisiti sudbina Bosne i Hercegovine ili NATO integracija. Njima je, kao i SNSD-u, na prvom mjestu entitet RS i interesi srpskog naroda važniji su im od ostalih. Garant cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i NATO integracije nije jak PDP u Dom naroda, već jak probosanski blok u Parlamentarnoj skupštini BiH za koji smo pružili ruku SDP-u. Neka ne pljuju na pruženu ruku. Svejedno je šta pored 80 zastupnika u NSRS, misli 3-4 zastupnika našeg kluba. Ali nije svejedno hoćemo li naspram Dodikovih 10 i Čovićevih 5 biti 10 ili 20 probosanskih ruku. SDP mora umjesto mržnje prema SDA, odabrati razuman i odgovoran pristup prema državi", kazao je Ramić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250