StoryEditor

SDA odgovorila Grliću Radmanu: "Odluke o uređenju BiH neće donositi Zagreb već institucije BiH"

Piše D  /  28.02.2021., 04:02h

 

"Izjava se ne može protumačiti nikako drugačije nego kao izravno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima dvije države. Odluku o tome kakvo će biti uređenje Bosne i Hercegovine neće donijeti Grlić Radman, službeni Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili, već isključivo institucije Bosne i Hercegovine", kazali su iz SDA.

Ističu da bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine neće biti prihvaćeno i tu činjenicu ne mogu promijeniti bilo kakve uvijene prijetnje, pa ni ova koju je uputio šef hrvatske diplomatije.

"Od samog miješanja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine mnogo više zabrinjava činjenica da ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, zemlje članice Europske unije, inzistira na izmjenama Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su u direktnoj suprotnosti sa standardima Europske unije, mišljenjem Europske komisije i preporukama Vijeća Europe", dodali su.

U priopćenju iz SDA kažu da ukoliko je Grlić Radman zainteresiran za rješenja koja su u koliziji s građanskim standardima, može ih pokušati implementirati u Republici Hrvatskoj.

"U Bosni i Hercegovini će svaki građanin, bez obzira na njegovu etničku, vjersku i bilo kakvu drugu pripadnost, imati jednaka prava i SDA nikada neće pristati na rješenja koja diskriminiraju građane i koja nisu bazirana na europskim demokratskim standardima", zaključeno je.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2021 01:06