Article_Top_970x250

SDA: Obilježavanjem 9. siječnja slavi se naslijeđe osuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih

osudili proslavu

SDA: Obilježavanjem 9. siječnja slavi se naslijeđe osuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih

sij 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Obilježavanje neustavnog Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA) te zatražili da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima i da počne raditi svoj posao.

"SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS-a, usprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta. RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona", navode iz SDA.

Istrajavanjem da se 9. siječanj obilježava kao Dan RS-a, nastavljaju, politički predstavnici entiteta RS-a slave naslijeđe osuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin.

"Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. siječnja kao Dana RS-a, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Kaznenog zakona BiH", navodi se dalje.

Iz SDA kažu i kako je krajnje vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protuzakonito i protuustavno postupanje.

Dnevnik.ba