StoryEditor

SDA o zemljopisu: Drina će zauvijek ostati granica, postoje samo bh. rijeke

Piše D  /  09.01.2019., 12:01h

Stranka demokratske akcije smatra da postupci i retorika Milorada Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku Bosne i Hercegovine i rješavanju životnih problema njenih građana
- Iako stalno ponavlja kako želi da se što prije uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava. Nepoštivanje zakona i odluka u čijem je donošenju sudjelovala i politička partija na čijem je čelu, pokušajima da rješavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže s BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH, kršenjem odluka Ustavnog suda proslavom neustavnog Dana RS-a Milorad Dodik izaziva tenzije koje nikome u BiH, ali ni u regiji, ne mogu donijeti ništa dobro, istaknuto je u priopćenju SDA, piše Oslobođenje

Kako je naglašeno posljednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava "srpskom rijekom", Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. stoljeću od te rijeke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila čija je jedina "krivica" bila što nisu Srbi.

SDA upozorava kako u Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke rijeke. Jedna od njih – Drina – stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će zauvijek i ostati.

- Miloradu Dodiku, drugim službenicima entiteta RS, ali i pojedinim službenicima Republike Srbije, konačno bi moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći ugroziti Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice. Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost cijele regije i dovesti u pitanje Daytonski mirovni sporazum, a time i unutarnju entitetsku strukturu BiH koja je nastala u Daytonu, priopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:33