StoryEditor

SDA najavila preuzimanje Kantona Sarajevo

Piše D  /  08.04.2019., 03:04h

‘‘Stranka demokratske akcije (SDA) učinit će sve da za mjesec dana dođe do prekompozicije skupštinske većine i Vlade Kantona Sarajevo na način da Vladu predvodi ta stranka kao izborna pobjednica na razini Sarajevskog kantona‘‘, najavljeno je na press-konferenciji kantonalnog odbora SDA, na kojoj su predsjednik Odbora Asim Sarajlić i drugi govornici ustvrdili da aktualna vlada, koju je bez SDA formirala šestorka drugih stranaka, nije učinila ništa bitno za građane u proteklih 100 dana mandata.

Po tvrdnjama SDA, aktualna vlada je, naprotiv, demonstrirala najviše interesa za podjelu političkog plijena, nepotizam i populizam produbivši nesigurnost građana. 

Istodobno, zastupnik SDP-a Damir Mašić rekao je kako Demokratsku frontu, koja je nedavno potpisala sporazum sa SDA o nastupu u vlasti, a koja bi sad mogla prelomiti većinu u Kantonu, neće istjerivati iz vlasti i da je i bez DF-a većina u KS stabilna. ‘‘Mi ih nećemo istjerivati, ali sve i da odluče da izađu, većina opet ostaje. Ova vlada u KS i ova većina ostat će do kraja ovog mandata i što se prije svi naviknu na to, manje ćemo trošiti vremena na priče koje dolaze iz režimske kuhinje SDA, koje su se pokazale netočnim‘‘, rekao je Mašić.

Politički direktor SDP-a, rekao je kako se potpisom Demokratske fronte sa SDA sama isključila iz Bh bloka.

‘‘Jednostranim istupanjem iz Bh. bloka i činom koji je učinila Demokratska fronta, potpisivanje koalicijskog sporazuma sa SDA, praktično su sami sebe isključili iz Bh. bloka. Mi nastavljamo raditi, formaliziramo ovo sve, i nastavljamo širiti ovu priču koja se neće završiti na ova dva politička subjekta‘‘, kazao je Mašić.

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elvedin Konaković rekao je za Dnevni avaz kako je, prema trenutnom stanju, koalicijski dogovor šestorke ostaje u Kantonu Sarajevo. ‘‘Taj dogovor opstaje bez obzira na sva događanja na višim razinama, bar nam tako kažu kolege iz DF-a. Oni imaju tri ruke u Skupštini i njihov izlazak ne znači ništa. Sve dok sE oni ponašaju onako kako smo to dogovorili, dok poštuju principe oko kojim smo se okupili, dio su šestorke‘‘, rekao je.

No, govoreći o tome kako će se DF postaviti i ponašati budući da imaju novu ulogu nakon potpisa sa SDA, Konaković je rekao SDA ima svoje želje. ‘‘DF ima ministra zdravstva Kantona Sarajevo, a znamo da SDA ima poseban interes za taj sektor. Zato je to osjetljivo pitanje. I to će biti ključna stvar‘‘, rekao je i dodao kako nema neke ljubavi s DF-om.

Što je Vlada radila?

Istinomjer je objavio kako je Vlada Kantona Sarajevo u prvih 100 dana svog rada ispunila tri obećanja koja su data u ‘‘Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine‘‘, a započela rad na 28% od ukupno 312 danih obećanja. Prema rezultatima monitoringa koji provodi inicijativa Istinomjer, ocjenu započeto dobilo je 77 obećanja, osam ih je dobilo ocjenu u progresu, dok su tri obećanja ocijenjena kao neispunjena nakon 100 dana rada Vlade KS. U slučaju 221 obećanja nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjavanju. ‘‘Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo‘‘, potpisalo je sredinom prosinca 2018. godine, šest stranaka koje su osvojile mandate u kantonalnoj skupštini - Naša stranka, Narod i Pravda, SDP, SBB, DF i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:22