StoryEditor
izbori za nove gradonačelnike

SDA na prijevremenim lokalnim izborima ponovno poražena u Tuzli i Bihaću

Piše hina  /  06.02.2023., 10:34h

Prijevremeni izbori za čelnike dva grada i četiri općine u BiH, provedeni u nedjelju, pokazali su da nema bitnijih promjena u odnosima snaga najvećih političkih stranaka u BiH u odnosu na opće izbore iz listopada 2022., kao i da Tuzla i Bihać ostaju uporišta stranaka bez nacionalnih predznaka.

U nedjelju su provedeni izbori za nove gradonačelnike Tuzle i Bihaća nakon što su dosadašnji podnijeli ostavke zbog preuzimanja novih dužnosti.

Prema preliminarnim rezultatima, dostupnim u ponedjeljak, u Tuzli, koja još od 1990. slovi za utvrdu SDP-a BiH, ponovo je pobijedio kandidat te stranke Zijad Lugavić, dok je u Bihaću gradonačelničku poziciju osvojio Elvedin Sedić iz regionalne stranke POMAK, iz koje je bio i njegov prethodnik. 

"Tuzla uz Beč i Rijeku ostaje bastion socijaldemokracije, središte građanske ideje, kičma ljevice", napisao je na društvenim mrežama predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentirajući izborne rezultate.

Lugavić i Sedić uvjerljivo su pobijedili protukandidate iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je u Bihaću kandidirala svog istaknutog člana Hamdiju Abdića.

SDA je izgubila i u utrci za načelnika općine Srebrenik, na sjeveroistoku BiH, gdje je njihova kandidata pobijedio Adnan Bijelić iz koalicije Narod i pravda (NiP), SDP i Naša stranka (NS), koja je sada na vlasti na državnoj razini, a očekuje se da će preuzeti i vladu Federacije BiH.

SDA je pobijedila samo u utrci za načelnika sarajevske prigradske općine Vogošća, gdje je i do sada imala vlast.

U općinama Zvornik i Bratunac mjesto načelnika dobili su članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i to je pokazatelj kako ta stranka preuzima primat u općinama u istočnoj Bosni, gdje je ranije su suvereno vladala Srpska demokratska stranka (SDS).

Ove prijevremene izbore obilježio je rekordno mali odaziv birača pa je tako u Tuzli glasalo tek nešto više od 23 posto registriranih birača.

Najveći je odaziv bio u Bratuncu, no i tamo je glasačko pravo iskoristilo manje od polovice registriranih birača.

"To je poruka birača kandidatima koliko oni zapravo vjeruju u njih i njihove programe", kazao je komentirajući mali odaziv birača Dario Jovanović iz građanske udruge "Pod lupom", koja po uzoru na hrvatski "Gong" nadzire provedbu svih izbora u BiH.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:26