StoryEditor

SDA na pragu formiranja nove većine u Zeničko-dobojskoj županiji

Piše D  /  25.01.2019., 10:01h

Nakon raspada skupštinske većine koju je predvodila Socijaldemokratska partija, odgovornost na formiranje većine pala je na SDA koja je u ZDŽ osvojila najviše mandata.

U tjednu na izmaku predstavnici SDA ZDŽ koja u Skupštini ima 11 mandata, održala je razgovore s A-SDA i Strankom za BiH koji su napustili Bh. blok, a rezultat razgovora je potpisan sporazum o suradnji. Sporazum je već ranije potpisan i s HDZ-om koji je dugogodišnji partner SDA u Skupštini ZDŽ, piše Klix.

Predsjednik Županijskog odbora SDA ZDŽ Miralem Galijašević je kazao da su programski ciljevi ovih stranaka slični

"SDA je na putu da s HDZ BiH, A-SDA i SBiH formira skupštinsku većinu u Zeničko-dobojskoj županiji, a sada slijede operativne aktivnosti", izjavio je Galijašević.

Podsjetimo, raspadanje skupštinske većine u ZDŽ je nastupilo istupanjem Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, nakon čega su Bh. blok zbog neozbiljnosti i neodgovornosti napustili i A-SDA i jedan zastupnik Stranke za BiH.

SDA, HDZ, A-SDA i SBiH trenutno imaju 18 zastupnika, koliko im je potrebno za vlast, jer su navodno u međuvremenuna svoju stranu uspjeli pridobiti jednog nezavisnog zastupnika.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:21