Article_Top_970x250

SDA Mostar o presudi šestorci: Pravda je spora, ali dostižna

gradski odbor

SDA Mostar o presudi šestorci: Pravda je spora, ali dostižna

pro 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Svi oni koji pozivaju na negiranje cjelokupne presude ili njenih dijelova, moraju unaprijed znati da ulaze u za njih vrlo neugodan sukob sa stvarnošću i velikim dijelom međunarodne zajednice.

Presuda Haškog suda u slučaju najviših političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne pokazala je da je pravda možda spora, ali ipak dostižna. Završna riječ Haškog suda u slučaju Prlić i ostali najveća je satisfakcija za žrtve dokazanog udruženog zločinačkog pothvata, koji je rezultirao brojnim žrtvama, tisućama raseljenih i ogromnim materijalnim razaranjem.

Sve aktere na javnoj, a posebno političkoj sceni Mostara pozivamo na trezvenost i prihvaćanje činjenica, koje su nesumnjivo utvrđene od strane međunarodnog suda, koji je formiran od strane Ujedinjenih nacija i čiji je zadatak bio procesuirati i kazni odgovorne za najteže zločine na prostorima bivše Jugoslavije.

Svi oni koji pozivaju na negiranje cjelokupne presude ili njenih dijelova, moraju unaprijed znati da ulaze u za njih vrlo neugodan sukob sa stvarnošću i velikim dijelom međunarodne zajednice. Podsjećamo kako se u modernim demokratskim društvima presude sudova ne komentaraju niti dovode u pitanje, već se provode u cilju zadovoljavanja pravde.

Zato smatramo da je presuda “Haškoj šestorci” dobra osnova za vraćanje povjerenja među građane i narode Mostara i Bosne i Hercegovine, koje je narušeno počinjenjem ratnih zločina, a potom njihovim negiranjem.

Mostar mora prevazići svoju stravičnu ratnu prošlost i okrenuti se budućnosti, ukoliko želimo da ovaj grad ponovno postane jedno od najvažnijih središta, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regiji.

Pozivamo sve one koji žele vidjeti Mostar kao jedinstven i multietnički grad svih njegovih građana i naroda da se okrenu budućnosti i stvaranju okruženja koje će omogućiti jačanje grada u svim oblastima života. Trebamo tražiti rješenja u okviru onoga što nas spaja, a ne razdvaja, te raditi na projektima od značaja za sve građane i narode grada Mostara stoji u priopćenju Gradskog odbora SDA Mostar.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250