StoryEditor

SDA koči da bolnice u Sarajevu, Mostaru, i Tuzli dobiju po 70 milijuna KM

Piše D  /  04.06.2021., 11:06h

Piše: Večernji list, Zoran Krešić

Većina podržala

Naime, po defaultu kada su Hrvati predlagači inicijative, a koja je zajednička jer bi se novac i oslobađanje dugovanja trebali odnositi na sve bolnice, bošnjački političari iz reda SDA potegnuli su ručnu kočnicu.

Posebno beskrupulozan, pa čak i nehuman potez onaj je oko bolnica. Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova ima dvije dimenzije. Jedan dio zakona odnosi na otpis određenih kamata, dugovanja te reprograme, a drugi na izravnu financijsku injekciju trima najvećim zdravstvenim ustanovama - UKC-u Sarajevo i UKC-u Tuzla te SKB-u Mostar, kojima je suosnivač FBiH.

Kako je objasnio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, koji je prekinuo posljednju sjednicu nakon što je premijer Novalić bez ikakva razloga povukao Zakon o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova, predviđeno je da se u sljedeće četiri godine ovim trima najvećim bolnicama uplati po 70 milijuna maraka. Taj bi se novac u jednakim tranšama uplaćivao svake godine, a omogućio bi da se bolnice posve izvuku iz dugova.

No, s druge strane, ove zdravstvene ustanove obvezane su provesti unutarnje restrukturiranje kako bi sustav ubuduće mogao biti održiv ukidanjem pojedinih segmenata i preslagivanjima.

No, jednako tako, važan dio zakona odnosi se i na otpis dugovanja, poput doprinosa za zaposlenost ili pak zdravstvenog osiguranja te zateznih kamata jer je riječ o dijelu na koji država može intervenirati.

No, ove velike bolničke ustanove, među kojima mostarska ima najveća dugovanja, ne bi se mogle osloboditi dugovanja kao što su doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U tom dijelu moglo bi se omogućiti zdravstvenim ustanovama reprogram dugovanja za MIO na razdoblje do deset godina. Ovaj zakon “kiseli se”, odnosno nalazi se u proceduri od 2018. godine i posve je nejasno kako je upravo sada, kada su bolnice i cijelo društvo bili pogođeni problemima povezanim s epidemijom koronavirusa, premijer Novalić odlučio praviti probleme.

Posebno to čudi jer je 36 od 42 izaslanika, osim tek šest iz SDA, poduprlo stavljanje na dnevni red ovoga zakona.

Prekršene procedure

O tom skandalu oglasio se i hrvatski izaslanik Damir Džeba. Objasnio je kako je zakon prošao sve potrebne procedure prije sjednice pa su ga odobrili Zakonodavno-pravno povjerenstvo, Odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, financije i proračun, ali i sama Vlada koja je zasjedala uoči sjednice te napravila amandmane na prijedlog Zakona o financijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova u FBiH.

Unatoč svemu, premijer je izazvao skandal. Prema njegovim riječima, takvo ponašanje predstavlja presedan i protivno je proceduri te Poslovniku o radu Vlade FBiH. Resorni ministar Vjekoslav Mandić, koji je stvarni predlagač, objasnio je kako nije povukao zakon.

Izaslanik Džeba kaže kako se tim potezom ugrožava rad bolnica, zdravstvenog sustava, a napose utječe na zdravlje stanovništva. - Istina je kako ni jedna bolest nije zdrava - zaključio je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:39