StoryEditor
na crnoj listi

SDA i Mehmedagić od Amerikanaca traže "dokaze"

Piše fena  /  15.03.2023., 21:47h

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država da objavi dokaze prema kojima su na crnu listu stavili donedavnog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Bosni i Hercegovini Osmana Mehmedagića.

Kako podsjećaju u priopćenju, u srpnju 2022. godine Veleposlanstva SAD u Sarajevu optužila je SDA da "pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja".

- U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima s veleposlanikom Michaelom Murphyjem, tražili da Veleposlanstvo SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA s korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe - navode iz SDA. 

Zatražili su i da dokaze koje o tome imaju predoče javnosti u Bosni i Hercegovini i da ih dostave pravosudnim institucijama, ali to nije učinjeno.

Kažu da su u najnovijoj odluci kojom je Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene jer se tvrdi da je bivši ravnatelj OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i "surađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku".

Ponovo su zato zatražili da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže i s koliko novca.

- Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a - kaže se u priopćenju te stranke. 

Napominju i to da SDA neće podleći nikakvim pritiscima te da nastaviti voditi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, europske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama s koje strane dolazile.

Mehmedagić: Optužbe protiv mene su neistinite, da postoje dokazi bili bi prezentirani javnosti

Sve optužbe kojima je Ministarstvo financija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište, tvrdi bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Pozvao je Ministarstvo financija ili druge institucije SAD-a da, ako imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

- Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio. Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne suradnje s institucijama SAD. Zbog te suradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje - izjavio je Mehmedagić u priopćenju za javnost.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim surađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

- Usprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane s aktualnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa - ističe.

Dužnost glavnog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedesetljetnoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

- Branit ću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo financija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama. Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcioniranju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini - kazao je Mehmedagić.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 04:20