27.06.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina - Medjunarodni diplomati angazirani u Bosni i Hercegovini gradskim vlastima poslali su pismo da preimenuju pet ulica koje sada nose nazive po ustaskim vojnim i politickim duznosnicima. Iako ih ima pet, samo u dvije mostarske ulice postoje istaknute table sa spornim nazivima ulice, a to su ulice Mile Budaka i Jure Francetica. U Ulici Vokica i Lorkovica, tabla s nazivom ulice ne postoji, dok ulica Tabornika Ive Zelenike, koja se ranije zvala po njegovom bratu Anti Zeleniki i sad nosi istoimene ploce. Ulica Djure Spuzevica, vrhovnog izvrsitelja uprave NDH zupe Hum, takodjer je bez ploca sa spornim imenom, te se tako u toj ulici mogu vidjeti stare ploce s nazivom Ulica Predraga Skrbica, koja je dobila ime po uceniku mostarske gimnazije koji je dao zivot u borbi protiv fasizma. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
odzvonilo funkcionerima NDH

SDA i HDZ USUGLASILE STAVOVE Dnevnik.ba donosi popis naziva novih ulica u Mostaru

Piše desk  /  11.07.2022., 11:46h

Ovaj prijedlog trebao bi biti izglasan i potvrđen na idućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara jer su se dvije najveće političke stranke dogovorile.

Dnevnik.ba eksluzivno doznaje nove nazive ulica u Gradu Mostaru i to prema zajedničkom prijedlogu vladajuće većine - HDZ-a BiH i SDA.

U dokumentu se navode prijedlozi novih naziva ulica u Gradu Mostaru, a potpisuje ga predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić.

Ulica Mile Budaka, prema ovom prijedlogu, trebala bi posati Alekse Šantića, Vokića i Lorkovića u Tina Ujevića, Ulica viteza Rafaela Bobana mijenja se i glasi Ulica fra Ljudevita Laste, Ulica Jure Francetića mijenja se i glasi Humska ulica, Ulica tabornika Ive Zelenike mijenja se i glasi Ciglana, te Ulica župana Đure Spuževića mijenja se i glasi Ulica Ismeta Ice Voljevic.

Ovaj prijedlog trebao bi biti izglasan i potvrđen na idućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara jer su se dvije najveće političke stranke dogovorile.

Sporni nazivi ulica nazvani po ustaškim zapovjednicima za vrijeme NDH kada je počinjen genocid nad Srbima, Židovima i Romima, konačno su prošlost u Gradu Mostaru.

R.I. / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:48