StoryEditor

SDA, HDZ i SNSD na dobrom putu da ispune prioritete

Piše D  /  18.03.2021., 07:03h

Konsenzus je postignut oko izrade Zakona o javnim nabavkama, Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, i Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Dva posljednja su u formi nacrta. Oko tri zakonska dokumenta, ima najviše političkog slaganja, mada tek treba da budu usvojeni njihovi konačni tekstovi, najkasnije do polovine godine, prenosi RTRS.

Član Predsjedništva HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da su predstavnici tri stranke danas u Mostaru bili fokusirani na ono što je opći konsenzus u BiH, a to je europski put i ono što je potrebno uraditi da bi BiH bila kredibilna i dobila kandidatski status.

Za Zakon o VSTS treba sačekati mišljenje Venecijanske komisije, da bi ušao u proceduru. O tri zakonska akta danas je razgovarano u okvirima dinamike njihovog usvajanja.

- Za nas je bitno da sve ono što prihvatimo, da bude funkcionalno i provedivo, usklađeno sa ustavnom strukturom, mislimo da je bilo pokušaja, koji nas nisu odveli na funkcionalan, odnosno dobar i funkcionalan status - pojasnila je član Predsjedništva SNSD Snježana Novaković Bursać.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom na kojem je potvrđen konsenzus o spremnosti da se realiziraju mjere i aktivnosti koje će ubrzati put BiH ka europskim integracijama.

Sastanak je poslužio i da se definira jasna metodologija kako pristupiti analizama i usuglašavanju prijedloga.

- Ostaje vrijeme pred nama da o nekim pitanjima nemamo isti politički stav, ali moramo i dalje razgovarati, nemojte da shvatite da ćemo sve usvojiti kako je poslagano u prioritetima - poručila je Novaković Bursać.

Kada će četrnaest prioriteta biti realizirano, nije izvjesno. Na sastanku u Mostaru, čiji je domaćin bio HDZ BiH, rečeno je da bi stavljanje tačke na njih značilo otvaranje prvog klastera za pregovore o kandidatskom statusu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:30