StoryEditor
reakcija

SDA: Escobarova ocjena dolazi u vrijeme dok međunarodna zajednica radi na unošenju podjela unutar bošnjačkog naroda

Piše desk  /  11.11.2022., 18:19h

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je izjavu izaslanika State Departmenta Gabriela Escobara te su poručili kako su neprilične i zabrinjavajuće, naročito u kontekstu komentiranja stavova Islamske zajednice BiH o izmjenama izbornog zakona.

U priopćenju za javnost, iz SDA su poručili kako Islamska zajednica ima pravo zauzeti stav.

"Kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg društvenog interesa. Zabrinjavajuće je što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, što potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena 'pogrešna procjena'", poručili su iz ove stranke.

Također, osvrnuli su se i na ranije stavove Escobara kada je riječ o organizacijama i institucijama koje komentiraju izborni zakon.

"Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta. Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagirao, jer se očigledno primjenjuju različiti aršini", ističu iz SDA.

Poručili su i da zabrinjava momenata kada Escobar daje ovakvu izjavu.

"Zabrinjava što Escobarova ocjena dolazi u vrijeme dok svjedočimo snažnom angažmanu dijela međunarodne zajednice na unošenju podjela unutar bošnjačkog i ukupnog probosanskog političkog bića, a isti taj dio međunarodne zajednice se ne bavi onima koji blokiraju institucije i usporavaju euroatlantski put BiH, ili ih čak nagrađuje kao u slučaju HDZ-a", saopćili su iz stranke.

Naglasili su kako je izuzetno uznemirujuće i opasno, ako su motivi za ovakvo postupanje zapravo u islamofobičnom pogledu, te se umotavaju u neuvjerljivu priču o borbi protiv korupcije, kao da korupcija postoji samo kod bošnjačkih stranaka, a ne i kod drugih u BiH.

"Zastupnički dom Američkog kongresa je potvrdio zabrinjavajući porast islamofobije, donijevši zakon kojim se treba uspostaviti funkcija specijalnog izaslanika SAD-a za monitoring i prevenciju islamofobije. Uzimajući u obzir aktualna zbivanja u BiH stječe se dojam da bi predmet njegovog rada trebali biti motivi i angažman pojedinih diplomata u BiH kojima su Islamska zajednica i bošnjački politički faktor, usprkos svojoj dokazanoj euroatlantskoj orijentaciji, očigledno trn u oku", zaključili su iz SDA.

Podsjetimo, Escobar je u intervjuu za Glas Amerike govorio o stavu Islamske zajednice o izbornom zakonu u BiH.

"Visoki predstavnik je zapravo povećao broj poslaničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka grupa ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog. Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena", poručio je američki dužnosnik.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:43